Marius Ghenea, între businessul online şi Alexandru cel Mare

Despre business-ul online

 

Ce cifră de afaceri estimaţi că veţi realiza cu pcfun.ro, electrofun.ro, toyfun.ro, Shopit, Fashionup şi PC Garage?

 

Estimăm să atingem 35 milioane de euro în 2011.

 

Cum apreciaţi că va fi 2011 faţă de 2010 din punctul de vedere al business-ului online? Va exista o creştere, o stagnare?

 

Va fi o creştere, fără discuţie. Piaţa online reprezintă încă un procent relativ mic din totalul pieţei de retail româneşti, aşa încât există potenţial de creştere de la an la an, chiar şi atunci când consumul total nu creşte, dar cu atât mai mult atunci când consumul îşi va relua creşterea.

 

Care credeţi că vor fi cele mai bine vândute produse în 2011?

 

 

În zona IT, notebook-urile vor fi în continuare cele mai vândute produse, în mod sigur.

 

Site-urile în care sunteţi implicat sunt în mare parte de profil IT, dar sunteti implicat şi în alte domenii, cu Toyfuun sau Fashionup. Aţi luat vreodată în calcul unirea tuturor magazinelor online sub aceeaşi umbrelă, ca un fel de Amazon?

 

Există o colaborare între aceste site-uri, atât în ceea ce priveşte structura de costuri comună, cât şi în ceea ce priveşte promovarea încrucişată. Un pas următor ar putea fi analizat anul acesta, însă pentru moment ele operează în mod independent, din perspectiva relaţiei lor cu vizitatorii şi clienţii.

 

Ce cheltuieli ar implica o astfel de mişcare?

 

Depinde mult de ruta aleasă, pentru că migrarea se poate face în mai multe moduri, aşa încât nu pot indica nişte sume exacte.

 

Cât la sută din vânzările magazinelor pe care le administraţi au fost cu plata online? Cum explicaţi procentul?

 

Procentele variază de la un magazin la altul, dar în general sunt sub 10% din total. Procentul se explică prin faptul că sunt în continuare foarte mulţi consumatori cărora li se pare mai convenabil să plătească produsele la livrare. Noi oferim oricum, în toate magazinele online, o paleta foarte largă de plăţi, deci consumatorii pot alege între a plăti online cu cardul, a plăti la livrare sau prin alte metode, inclusiv plata online în rate.

 

Despre cartea Antreprenoriat. Drumul de la idei către oportunităţi şi succes în afaceri

 

În cât timp aţi scris cartea?

 

Proiectul cărţii „Antreprenoriat” s-a născut acum aproape doi ani, când am început să predau primul curs de antreprenoriat la un program EMBA (la CEU Business School, iar acum şi la Maastricht School of Management).

 

Atunci am simţit nevoia unei astfel de cărţi, dar ulterior am început să scriu cartea pentru un public mult mai larg decât cel al cursanţilor MBA. Am început să scriu această carte în mod efectiv în toamna trecută, deci putem vorbi de un proces de finalizare a scrierii cărţii de aproape jumătate de an.

 

Câte exemplare s-au vândut până acum? Câte estimaţi că se vor vinde?

 

Nu ştiu exact nivelul vânzărilor până în prezent, dar am înţeles că există o cerere semnificativă. Oricum, am văzut personal această cerere cu ocazia lansăriilor în public, atât la Bucureşti, cât şi la Cluj. […]

 

Primul tiraj, din câte ştiu eu, este de 5.000 de exemplare, însă sunt convins că va trebui retipărit destul de curând, pentru că nevoia de o astfel de carte este mult mai mare în România.

 

Cui se adresează, managerului sau celui care doreşte să-şi deschidă o afacere?

 

Adresarea este destul de largă, pentru că nu se adresează doar celor care se gândesc să îşi deschidă o afacere, ci şi celor care au deja o afacere (adică antreprenori cu o anumită experienţă, care încearcă să afle cum să optimizeze şi să îşi dezvolte în continuare afacerea), dar şi celor care sunt manageri în companii antreprenoriale şi încearcă să înţeleagă cât mai bine cum funcţionează aceste companii, pentru a putea să îşi atingă obiectivele de carieră şi de dezvoltare personală. În plus, cartea poate fi utilă şi pentru oricine altcineva care este interesat de înţelegerea fenomenului antreprenorial.

 

Dacă aţi fi pus în situaţia în care ar trebui s-o luaţi de la început, care ar fi suma minimă de care aţi avea nevoie să porniţi la drum? Ce domeniu aţi alege?

 

Aşa cum arăt şi în carte, pentru un proiect viabil de afaceri există,la momentul potrivit şi cu abordarea potrivită, şi diverse surse de finanţare, astfel încât afacerea să se poată dezvolta la potenţialul său real. Iată de ce, dacă aş lua-o acum de la început, cred că nu suma minimă ar fi problema mea ce amai importantă, ci proiectul de afaceri în sine. Ca şi domeniu, probabil că acum aş începe oricum cevva în domeniul online, dar sunt oportunităţi antreprenoriale şi în alte domenii şi segemente de afaceri.

 

 

Personal

 

Am citit pe blogul dvs că sunteţi pasionat de istorie. Vă rog să-mi daţi un top trei personaje istorice pe care le admiraţi, de la care consideraţi că aţi învăţat cel mai mult.

 

Am multe personaje istorie pe care le admir, dacă ar fi să aleg doar trei, m-aş opri la Alexandru cel Mare, Marcus Antonius şi Simon Bolivar.

 

Alexandru cel Mare este, probabil, cel mai important personaj istoric al tuturor timpurilor, care reuşeşte într-o viaţă scurtă (moare la 33 ani) să creeze cel mai mare imperiu al antichităţii şi, în acest proces, să lase în urmă o moştenire culturală uriaşă pe trei continente, cum nu a reuşit niciun alt conducăttor militar (nici măcar Napoleon).

 

Marcus Antonius m-a fascinat întotdeauna pentru că este poate cel mai nobil, dar şi mai tragic caracter al Republicii Romane antice, legat într-un fel sau altul şi de Cezar, şi de Cleopatra, dar şi de Octavian (cel ce va deveni Augustus, primul împărat roman).

 

Simon Bolivar este, într-o altă parte a lumii şi într-o altă perioadă istorică, un om care eliberează un continent, participând activ la obţinerea independenţei de către cel puţin şase state latino-americane şi fiiind o inspiraţie şi un suport pentru celelalte state de pe continent, până în zilele noastre.

 

Care este cea mai periculoasă aventură pe care aţi trăit-o şi cum aţi gestionat-o?

 

Nu am avut aventuri periculoase în viaţă, am avut şansa să trăiesc foarte liniştit până acum, fără pericole mari în plan personal. Recunosc că nici nu sunt o persoană care să caute pericolul, aşa că în general, oricum am fost şi orice am făcut, am încercat să fie relativ sigur.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed