Mașina care a parcurs peste 4 miliarde de kilometri. Nimeni nu știe unde este acum

Au trecut cinci ani de când SpaceX a surprins întreaga lume cu decizia de a lansa roadster-ul personal Tesla al lui Elon Musk într-o călătorie nesfârșită în sălbăticia cosmică, unde se așteaptă să rămână pentru milenii care vor urma, scrie CNN.

De luni, 6 februarie, mașina sport de culoarea cireșului este oficial în spațiu de exact cinci ani .

La momentul aniversării sale, estimările datelor arată că a finalizat aproximativ trei bucle și un sfert în jurul Soarelui și a fost poziționată la aproximativ 203 milioane de mile (327 milioane de kilometri) de Pământ, potrivit site-ului whereisroadster.com .

Roadster-ul a parcurs peste 2,5 miliarde de mile în spațiu (4 miliarde de kilometri), în mare parte printr-un vid steril. În 2020, vehiculul s-a apropiat pentru prima dată de Marte, trecând la 5 milioane de mile de planetă, sau de aproximativ 20 de ori distanța dintre Pământ și Lună.

CNN susține că este dificil de spus unde se află vehiculul cu o certitudine absolută, sau să se determine dacă mai e întreg, pentru că e posibil ca mașina să fi fost zguduită sau distrusă de un meteorit sau erodată de radiații. 

Mașina nu a mai fost observată direct din anul 2018, în săptămânile după ce a fost lansat în spațiu la bordul unei rachete Falcon Heavy. Datele actuale sunt doar estimări calculate pe baza traiectoriei mașinii. 

Astronomii nu au prea multe motive să urmărească în mod activ mașina, deoarece aceasta nu oferă prea multă valoare științifică.

Vehiculul a fost menit să fie o „sarcină utilă” pentru prima misiune a rachetei Falcon Heavy din luna februarie a anului 2018, misiune despre care chiar și Musk a afirmat că are doar 50% șanse de reușită. Însă, până la urmă, lansarea a decurs fără probleme. Iar de atunci, vehiculul se învârte în jurul Soarelui. 

Dar lansarea s-a produs, până la urmă, fără probleme. 

Înainte de lansarea sa din 2018, SpaceX a încărcat mașina cu diverse ouă de Paște. La volan se afla un manechin îmbrăcat în costum spațial, poreclit Starman, iar pe tabloul de bord era un panou pe care scria „Nu te panica”, o referire la faimoasa poveste științifico-fantastică, „Ghidul autostopistului galaxic”. Exista, de asemenea, un dispozitiv de stocare a datelor încărcat cu lucrările scriitorului SF Isaac Aminov și o placă inscripționată cu numele a mii de angajați ai SpaceX.

Această fotografie din 8 februarie 2018 arată roadster-ul Tesla după ce s-a lansat în spațiu la bordul rachetei Falcon Heavy cu un șofer fals numit „Starman”. (Foto: SpaceX)

Musk a spus la momentul lansării că speră că oamenii vor stabili într-o zi așezări pe alte planete din sistemul solar – o fantezie Musk de lungă durată care stă la baza misiunii declarate a SpaceX de a coloniza Marte. Dacă și când se va întâmpla asta, Musk a spus că speră că „descendenții săi vor putea să aducă (roadster-ul) înapoi, la un muzeu”.

Deocamdată, însă, roadster-ul nu va ajunge pe lângă altă planetă până în 2035, când va trece din nou în apropiere de Marte. Apoi va face două treceri la câteva milioane de mile de Pământ în 2047 și 2050 , conform datelor NASA.

O lucrare academică din 2018 a estimat, de asemenea, că șansele ca mașina să se ciocnească de Pământ în următorii 15 milioane de ani este de aproximativ 22%. Șansele ca acesta să se prăbușească pe Venus sau Soare sunt de 12% fiecare.

Dacă mașina ajunge să urmeze un curs accidental cu Pământul, va trebui să sperăm că va fi ruptă în bucăți în timp ce se reintră înapoi în atmosfera groasă. (Obiectele spațiale care intră pe Pământ de obicei ard în atmosferă)

Pentru a urmări locația prezisă a roadster-ului, aceasta are propria sa intrare în baza de date Horizons a NASA, care urmărește toate „corpurile” sistemului solar, inclusiv sonde de explorare, planete, luni, comete și asteroizi. Tesla este listată ca obiect -143205, „SpaceX Roadster (navă spațială) (Tesla).”

Pentru a vedea o simulare a orbitei Tesla (pe baza datelor din Horizons), accesați OrbitSimulator.com și căutați „roadster”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed