Medicina de familie, în pericol de extincţie

Cei care au ales să plece din România s-au întors pentru aniversarea vechilor promoții cu titluri universitare şi specializări de top în medicina internaţională, dar mai ales vorbind despre traiul decent permis de salariile adecvate riscurilor meseriei lor primite în sistemele de sănătate occidentale care i-au recrutat şi adoptat. Ceilalţi, destul de puţini la număr, sunt doctorii care au rămas în România, umiliţi de autorităţi fie cu promisiuni electorale neonorate de creşteri salariale fabuloase, de 3.600 de euro lunar, fie din cauza condiţiilor mizerabile din spitale şi subfinanţarea programelor de sănătate care le-ar permite să-şi salveze pacienţii, printre cei mai bolnavi şi săraci din Europa.

Decizia de amânare până în 2018 a creşterilor salariale promise salariaţilor din sistemul sanitar  a fost amplu comentată de  cadrele medicale, care se simt păcălite din nou de guvernanţi. Dr. Mihai Morgovan, medic la Spitalul Orăşenesc Haţeg, a explicat ironic cum îl afec­tează răzgândirea ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu: “Tocmai ce am citit articolul cu punctul de vedere al Guvernului legat de impactul bugetar al Legii salarizării. În special acest paragraf: «s-a avut în vedere că, de la 1 ianuarie 2018, se modifică prevederile Codului Fiscal, în sensul preluării de către salariat în totalitate a sarcinii de plată a contribuţiilor de asigurări».

Aşadar, un calcul scurt şi rapid în cazul meu, medic specialist gradaţie 2 – salariu brut din 2018 aprox. 12.000 RON; toate taxele în sarcina mea – se vor ridica la aprox. 55%, de unde rezultă un net de aproximativ 5.400 RON. În acest megasalariu ni s-au introdus acele 52 de ore neplătite de gărzi «obligatorii», grosso modo aproximativ trei gărzi pe lună. În prezent, salariul lunar cu 4 gărzi plătite pe lună este de 5.400 RON. Mulţumesc PSD. Ne-ai «făcut» din pix“.

Medicina de familie, în pericol de extincţie

La rândul său, dr. Cătălin Petrencic, medic de familie în judeţul Călăraşi, a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohanis, în care trage un nou semnal de alarmă privind situaţia dezastruoasă a medicilor de familie. „Asistența medicală primară a fost «privatizată», a fost scoasă din sistemul bugetar şi la peste 14.000 de medici de familie li s-au pus cărţile de muncă în braţe, li s-au concesionat cabinetele – majoritatea neavând autorizaţie sanitară de funcţionare, adică, erau ruine –, iar medicii au fost obligaţi să preia şi cărţile de muncă, şi obligaţiile a peste 30.000 de asistente şi li s-a spus, tacit: «Descurcaţi-vă, din ceea ce câştigaţi, asiguraţi asistența medicală primară!»“, arată Cătălin Petrencic.

 

mai multe, pe Romania Libera

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed