Metoda „maskirovka”. Ucrainenii i-au bătut pe ruși cu propriile arme: I-au făcut să bombardeze cu rachete scumpe niște machete de lemn

Ucraina a desfășurat o flotă de sisteme HIMARS false pentru a păcăli forțele rusești să irosească rachete scumpe cu rază lungă de acțiune pe ținte inutile. Momelile sunt făcute din lemn, dar arată ca niște sisteme avansate de lansatoare de rachete furnizate de SUA atunci când sunt reperate de dronele rusești, potrivit cotidianului american Washington Post, care citează înalți oficiali americani și ucraineni.

Momelile ucrainene sunt realizate din lemn, dar nu pot fi diferențiate de o baterie de artilerie prin lentilele dronelor rusești, care transmit locațiile lor către navele care lansează rachete de croazieră din Marea Neagră.

„Când dronele văd bateria (de rachete – n.r.), este ca o țintă VIP”, a spus un înalt oficial ucrainean, referindu-se la dronele rusești care reperează replici ale sistemelor de rachete HIMARS. După câteva săptămâni pe teren, cel puțin 10 rachete de croazieră rusești Kalibr ar fi fost lansate de flota navală a Moscovei din Marea Neagră asupra țintelor fictive, a mai transmis oficialul de la Kiev.

Acesta succes inițial a determinat Ucraina să extindă producția de replici pentru o utilizare mai largă, a ținut să mai precizeze înaltul oficial ucrainean, care a vorbit sub rezerva anonimatului cu jurnaliștii de la Washington Post.

Utilizarea unor astfel de ținte false, care nu a mai fost raportată anterior, este una dintre multele tactici asimetrice pe care forțele armate ale Ucrainei le-au adoptat pentru a face față Rusiei, un inamic cu o armată mai mare și mai bine echipată. În ultimele săptămâni, forțele Kievului au aruncat în aer linii feroviare și electrice pe teritoriul Rusiei ocupate, au detonat explozibili în depozitele de arme rusești și au asasinat presupuși colaboratori.

Regimul de la Moscova a fost păcălit

Distrugerea replicilor ucrainene poate explica parțial evaluările neobișnuit de pozitive ale Rusiei în ceea ce privește daunele create artileriei occidentale.  The Washington Post notează că de cele mai multe ori când regimul de la Moscova susținea că a distrus sistemele de rachete HIMARS ale ucrainenilor, a bombardat, de fapt, ținte false plasate de Armata Ucrainei în diferite puncte ale frontului. 

„Rușii au susținut că au lovit mai multe sisteme HIMARS decât am trimis noi în Ucraina până acum”, a declarat un diplomat american pentru The Washington Post, care transmite că atenția pe Ucraina o acordă protejării sistemelor de lansare multiplă de rachete furnizate de Occident subliniază importanța acestora pe câmpul de luptă.

Sistemele de rachete HIMARS trimise de SUA în Ucraina sunt creditate ca fiind o componentă esențială a atenuării avansului rusesc în est și sud, oferind în același timp Ucrainei capacitatea de a lovi ținte aflate la peste 80 de kilometri distanță. Acest lucru a ajutat forțele armate ale Ucrainei să distrugă sute de ținte rusești de mare valoare, inclusiv linii de aprovizionare, depozite de arme și centre logistice și de sprijin, spun oficialii americani din domeniul apărării.

Luna trecută, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat generalilor săi să prioritizeze distrugerea sistemelor ucrainenilor de artilerie cu rază lungă de acțiune, după ce acestea au provocat pagube importante liniilor de aprovizionare ale Armatei Rusiei.  De atunci, aproape în fiecare săptămână, Șoigu și alți oficiali ruși anunță distrugerea a câte unui astfel de sistem furnizat de Occident, inclusiv HIMARS. 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed