Mihaela Stavrositu, Credit Zone: Băncile au scăzut dobânzile creditelor la nivelul din mai 2008

Tendinţa a apărut încă din luna noiembrie a anului trecut şi, potrivit reprezentantei Credit Zone se va menţine şi în următoarele trei luni.

Deşi cetăţenii au devenit interesaţi din nou de credite, condiţiile sunt puţin mai elaborate pentru că băncile au introdus „scoring-ul” o verificare pe baza căreia se stabileşte nivelul maxim de îndatorare dar şi suma maximă care poate fi acordată, spre deosebire de anii trecuţi când analiza era mai simplă.

Mihaela Stavrositu precizează că, deşi în 2009 tipurile de venituri acceptate erau destul de restrânse, băncile acceptă acum şi veniturile din chirii, drepturi de autor, din activităţi independente sau chirii, dar sumele creditate sunt mai mici.

Reprezentatul Credit Zone avertizează asupra faptului că există şi comisioane „ascunse” care încarcă suma ce trebuie returnată: „Clientul trebuie să fie foarte atent, să consulte opinia unui specialist în domeniu. Dacă dobânda este foarte mică, 3,5%-4,5%, există şi comisioane de gestiune lunară care măresc nivelul dobânzii totale. O dobândă mică nu înseamnă costuri totale mici, înseamnă o dobândă anuală efectivă mai mare, implicit costuri mai mari”, spune Mihaela Stavrositu.

Credit Zone, companie specializată în intermedierea de credite ipotecare care consiliază gratuit persoanele interesate, a efectuat o analiză a dobânzilor din piaţa creditelor ipotecare pe ultimele 3 luni. Potrivit acesteia dobânzile se situează în acest moment la nivelul lunii mai a anului 2008.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed