Ministerul britanic al Apărării respinge drept ”afirmaţii false de o amploare epică” acuzaţiile Moscovei privind implicarea Regatului Unit în exploziile de la Nord Stream şi un atac masiv cu drone în Crimeea

”Cu scopul de a deturna atenţia de la gestionarea dezastruoasă a invaziei ilegale a Ucrainei, Ministerul rus al Apărării a recurs la difuzarea unor afirmaţii false de o amploare epică”, respinge într-un mesaj postat pe Twitter ministerul brtianic.

”Această poveste inventată spune mai multe despre disputele din Guvernul rus decât despre Occident”, ironizează ministerul britanic.

Armata rusă a acuzat sâmbătă Londra de implicare în exploziile care au cauzat scurgeri de gaze naturale, în septembrie, din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, construite cu scopul de a transporta gaze naturale ruseşti în Uniunea Euroepană (UE), prin Germania.

”Rprezentanţi ai unei unităţi a Marinei britanice au participat la planificarea, furnizarea şi punerea în aplicare a actului terorist de la Marea Baltică, la 26 septembrie, cu scopul de a aduce atingere gazoductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2”, a acuzat într-o postare pe Telegram Ministerul rus al Apărării.

Rusia s-a plâns în mai multe rânduri de faptul că nu a fost inclusă într-o anchetă internţaională cu privire la aceste scurgeri de gaze naturale din Nord Stream, care au avut loc în urma unei presupuse sabotări.

Justiţia suedeză a anunţat vineri că intenţionează să procedeze la o nouă inspecţie a gazoductelor, dar şi consorţiul Nord Stream, care a trimis o navă civilă sub pavilion rus.

La 26 septembrie, patru scurgeri vaste de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 au fost descoperite în largul Insulei daneze Bornholm – două în zona economică a Suediei şi două în cea a Danemarcei.

Inspecţii preliminare submarine au consolidat suspiciuni ale unui sabotaj, scurgerile fiind precedate de explozii.

Cele două conducte submarine, care asigură o legătură între Rusia şi Germania, s-au aflat, în urma Războiului rus din Ucraina, în centrul unor tensiuni geopolitice, amplificate după ce Moscova a decis să întrerupă livrările de gaze naturale către UE, ca presupuse represalii faţă de sancţiunile care i-au fost impuse de către Occident.

Gazoductele nu se aflau în funcţiune, dar conţineau gaze naturale la momentul la care au fost avariate.

Armata rusă a imputat tot sâmbătă Ucrainei şi Regatului Unit un atac masiv cu drone care a vizat Flota rusă la Marea Neagră, în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Aceste atacuri au cauzat ”pagube minore” unei nave ruse, a acuzat ea.

”Pregătirea acestui act terorist şi formarea personalului militar al celui de-al 73-lea Centru ucrainean de Operaţiuni Maritime Speciale au fost efectuate de către specialişti britanici staţionaţi la Oceac, în regiunea Mîkolaiv, în Ucraina”, a acuzat pe Telegram Ministerul rus al Apărării.

Aceste nave vizate în atac asigurau protecţia convoaielor de nave care exportă cereale ucrainene, potrivit Moscovei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed