Miniştrii bulgari obligaţi să returneze bonusurile primite în 2011

În ultimele zile Bulgaria este zguduită de un scandal politic care a dus la demisia mai multor înalţi oficiali în urma unor dezvăluiri referitoare la prime salariale de mii de euro primite de aceştia.

 

Prima victimă a acestor dezvăluiri a fost şefa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Neli Neşeva, care a fost nevoită să demisioneze săptămâna trecută la cererea premierului Boiko Borisov după ce opoziţia a dezvăluit că această a primit prime de 6 mii de euro pentru 2011. A urmat demisia şefei Agenţiei Naţionale de Înregistrări, Violeta Nikolova, care a recunoscut că în anul trecut a primit 37 mii de euro sub forma de bonusuri. Nikolova a justificat primirea acestrei sume cu faptul că a lucrat mult, uneori câte 18-20 ore pe zi.

 

Problema bonusurilor a intrat în centrul discuţiilor dintre guvernul de centru-dreapta şi opoziţia de stânga. Parlamentul a respins miercuri propunerea socialiştilor ca ministrul finanţelor Simeon Diankov să fie chemat la parlament ca să prezinte date despre bonusurile primite de administraţia de stat. Ca să se apare, partidul GERB, de guvernământ, a cerut de la Curtea de conturi informaţii despre primele salariale primite de membrii fostului guvern condus de socialistul Serghei Stanişev.

 

Vicepreşedintele grupului parlamentar al partidului GERB, Iskra Fidosova, a promis miercuri să fie elaborate reguli stricte privind acordarea unor sporuri salariale în administraţia de stat. Fidosova a spus că începând de la 1 aprilie bonusurile care depăşesc 30% din salariul de bază vor fi interzise. Va fi interzisă şi practica potrivit căreia 25% din suma adunată de fiecare instituţie sub formă de amenzi administrative să intre în buzunarul funcţionarilor, a mai spus Fidosova.

 

Subiectul este destul de sensibil în Bulgaria în condiţiile în care salariul mediu în ţară este de sub 400 euro pe lună, iar salariul minim pe economie – de 135 euro, ambele fiind cele mai mici din Uniunea Europeană.

 

În contextul crizei financiare, parlamentarii bulgari au decis săptămâna trecută să-şi îngheţe salariile la nivelul anului 2009. Legislaţia din Bulgaria prevede că venitul lunar de bază al deputaţilor este de trei ori salariul mediu pe ţară. Din cauza crizei economice, în anii 2010 şi 2011 salariile au rămas îngheţate la nivelul anului 2009, cu toate că salariul mediu în Bulgaria a crescut. În acest fel, până la sfârşitul anului aleşii bulgari vor primi lunar puţin peste 1.100 euro. Decizia va afecta şi veniturile preşedintelui şi ale miniştrilor, deoarece acestea sunt calculate pe baza salariilor parlamentarilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed