Miniştrii de Finanţe din UE vor anunţa un acord pentru retragerea măsurilor anti-criză

0
9
Miniştrii de Finanţe din UE vor anunţa un acord pentru retragerea măsurilor anti-criză

Miniştrii de Finanţe din UE se vor reuni pe 16 martie pentru a discuta în legătură cu problemele financiare ale Greciei şi strategiile de retragere a măsurilor de stimulare fiscală adoptate la sfârşitul anului 2008 pentru a lupta contra crizei.

“Dacă sunt menţinute prea mult timp, aceste măsuri pot împiedica procesul de ajustare inter şi intra-sectorial, prin distorsionarea preţurilor şi introducerea de stimuli inadecvaţi”, se arată în proiectul unei declaraţii comune care urmează a fi prezentată la această întâlnire.

Analiştii şi politicienii consideră că guvernele UE trebuie să acţioneze cu atenţie, în aşa fel încât să menţină stimulii o perioadă suficientă pentru a evita frânarea relansării economice, dar să-i retragă la timp pentru asigurarea controlului deficitului bugetar.

Proiectul de declaraţie menţionează că primele măsuri la care ar trebui să se renunţe sunt cele privitoare la sectoare precum industria auto, însă după ce revenirea economică prinde viteză.

“Acestea ar trebui retrase cât mai curând posibil, având în vedere cheltuielile bugetare mari pe care le implică şi riscurile pe care le prezintă referitoare la alocarea resurselor, competiţie şi funcţionalitatea pieţei interne”, menţionează documentul.

În schimb, va fi permis sprijinul pentru atingerea unor obiective pe termen lung în domeniul tehnologiilor ecologice, cercetării şi dezvoltării, dacă se respectă legislaţie UE.

Totodată, miniştrii de Finanţe recomandă ca, începând cu a doua jumătate a acestui an, guvernele să renunţe la programele de susţinere a pieţei muncii prin care companiile sunt încurajate să păstreze angajaţii.

Măsurile destinate încurajării băncilor să acorde credite companiilor ar putea fi ultimele la care se va renunţa, notează Reuters.                                       

Comisia Europeană estimează că economia UE va creşte cu 0,7% în 2010, după o scădere de 4,1% în 2009.  Rata şomajului este aşteptat să avanseze uşor de la nivelul de 9,9% atins în ianuarie.