AcasăEconomieMIPE: Comisia Europeană a aprobat primele programe regionale ale României pentru 2021-2027:...

MIPE: Comisia Europeană a aprobat primele programe regionale ale României pentru 2021-2027: PR Vest şi PR Sud-Muntenia

”Astăzi, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene a primelor programe regionale aferente perioadei de programare 2021-2027, respectiv Programul Regional Vest şi Programul Regional Sud-Muntenia. Atât Programul Regional Vest, cât şi Programul Regional Sud-Muntenia propun intervenţii pentru dezvoltarea capacităţii de cercetare, dezvoltare, inovare şi digitalizare, creşterea performanţei energetice a fondului existent de clădiri publice şi rezidenţiale, valorificarea spaţiilor degradate de la nivelul oraşelor, mobilitatea urbană sustenabilă, investiţii  în reţeaua de drumuri judeţene şi în infrastructura educaţională, precum şi acţiuni de valorificare a potenţialului cultural, turistic şi balnear”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi seară, de minister.

Conform sursei citate, cele 8 Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 au fost elaborate în aşa fel încât să fie permis transferul de competenţe administrative şi financiare de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul administraţiei publice din unităţile administrativ-teritoriale, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora.

”Este un moment mult aşteptat pentru debirocratizare şi pentru dezvoltarea echilibrată în toate regiunile. În perioada de programare 2021-2027, ne-am concentrat pe anumite elemente strategice, dintre care o prioritate a reprezentat-o descentralizarea finanţărilor pentru regiuni pentru a fi cât mai aproape de beneficiari şi de nevoile specifice pe care le au comunităţile locale. Pentru asigurarea coeziunii economice şi sociale şi redresării tendinţei de adâncire a decalajelor între regiunile mai dezvoltate şi cele mai puţin dezvoltate, era necesară o abordare integrată a problemelor teritoriale, atât la nivel urban, cât şi la nivelul unor microregiuni definite prin anumite trăsături specifice. Prin cele 8 PR-uri, vorbim despre o alocare totală de peste 11 miliarde de euro pentru implementarea de măsuri economice pentru eficienţă energetică, transport, infrastructură verde şi educaţie. Acum, autorităţile locale îşi pot lua soarta în propriile mâini, pentru a răspunde de viitorul celor pe care îi reprezintă”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Programul Regional Vest beneficiază de o alocare totală de 1.179.093.826 euro şi susţine transformarea regiunii într-una competitivă prin inovare, digitalizare şi întreprinderi dinamice (alocare de 236,10 mil. euro), cu oraşe Smart şi o administraţie digitalizată (34,11 mil. euro), cu oraşe prietenoase cu mediul (alocare totală 156,79 mil. euro), cu mobilitate urbană sustenabilă (alocare totală 157,36 mil. euro) şi accesibilă (alocare totală 158,36 milioane euro), o regiune educată şi atractivă (alocare totală 193,95 mil. euro) şi, nu în ultimul rând, o regiune pentru cetăţeni  (alocare totală 193,01 mil. euro). Pentru intervenţiile dedicate asistenţei tehnice este prevăzută o alocare financiară de 49,37 mil. euro.

Programul Regional Sud-Muntenia beneficiază de o alocare totală de 1.576.796.471 euro şi susţine transformarea regiunii într-una competitivă prin inovare, digitalizare şi întreprinderi dinamice (423,93 mil. euro), cu oraşe prietenoase cu mediul (365,49 mil. euro), cu mobilitate urbană durabilă (215,99 mil. euro) şi mai accesibilă (alocare totală 225,14 mil. euro), o regiune mai educată (76,06 mil. euro) şi mai atractivă (203,58 mil. euro). Pentru intervenţiile dedicate asistenţei tehnice este prevăzută o alocare financiară de 66,57 mil. euro.

Programul Regional Vest a fost aprobat de Comisia Europeană prin Decizia de punere în aplicare nr. C(2022) 7252/07.10.2022) şi Programul Regional Sud-Muntenia a fost aprobat de Comisia Europeană prin Decizia de punere în aplicare nr. C(2022) 7253/07.10.2022. Deciziile au fost emise cu data de 7 octombrie şi comunicate prin sistemul informatic care asigură interfaţa Comisiei Europeane cu România în data de 11 octombrie.

Săptămâna trecută a avut loc evenimentul de semnare a Acordului de Parteneriat între Guvernul României şi Comisia Europeană, documentul strategic care acoperă fondurile Politicii de Coeziune şi cel al Politicii Maritime şi Pescuit pentru perioada de Programare 2021 – 2027.

Potrivit MIPE, în al treilea exerciţiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene, se vor implementa şaisprezece programe, prin care României îi vor fi alocate peste 31 de miliarde de euro. Primul Program aprobat de executivul european din Politica de coeziune 2021-2027 a fost Programul Asistenţă Tehnică, la 23 august, cu o alocare de 0,96 miliarde de euro. În continuare, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene are drept obiectiv finalizarea procesului de negociere formală şi aprobare a tuturor programelor aferente perioadei 2021-2027 până la sfârşitul anului în curs.

Ultimele Articole