AcasăExterneMiza alegerilor „la jumătatea mandatului” din SUA. Cele mai importante dueluri și...

Miza alegerilor „la jumătatea mandatului” din SUA. Cele mai importante dueluri și de ce contează pentru prezidențialele din 2024

Toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA, peste o treime din locurile din  Senat, precum și o serie de guvernatori și aleși locali – aceasta este prima miză a alegerilor de la mijlocul mandatului, care au loc astăzi în Statele Unite.

Însă scrutinul are o bătaie mai lungă, având în vedere că democrații ar putea pierde majoritatea în ambele camere ale Congresului, ceea ce i-ar îngreuna considerabil finalul de mandat lui Joe Biden. În plus, Donald Trump dă semne tot mai evidente că vrea să candideze din nou în 2024, iar felul în care vor performa candidații susținuți de el ar putea avea efecte asupra viitorului său politic.

La scrutinul de astăzi, americanii îi vor desemna pe congresmenii din legislativul de la Washington şi practic din toate legislativele locale, precum şi guvernatorii a 36 din cele 50 de state. Organizate la doi ani după alegerile prezidenţiale, aceste alegeri de la jumătatea mandatului – „midterms – sunt de fapt transformate într-un referendum asupra ocupantului Casei Albe. În mai bine de 160 de ani, partidul preşedintelui a scăpat rar de un vot-sancţiune, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Ce votează americanii

Preşedintele SUA nu se află pe buletinele de vot în această toamnă. În schimb, aşa cum este cazul la fiecare doi ani, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor a SUA sunt puse în joc. În Senat, care are 100 de membri aleşi, mandatele durează şase ani. Mai mult de o treime vor fi reînnoite pe 8 noiembrie: 35 de locuri. Noii aleşi îşi vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023. De asemenea, americanii vor alege o parte din guvernatori şi o serie întreagă de aleşi locali, care decid politicile din statul lor privind avortul, reglementările de mediu şi aşa mai departe.

Ce este în joc

Impactul acestor alegeri ar putea fi decisiv în toată ţara. Joe Biden îi imploră pe americani să-i încredinţeze majorităţi suficiente pentru a ocoli regulile parlamentare care în prezent îl împiedică să legalizeze avortul la nivel naţional sau să interzică puştile de asalt. „Americanii sunt cei care aleg”, a spus preşedintele într-un discurs recent. Avortul, armele, sistemul de sănătate, sunt toate „pe buletinul de vot”, a subliniat el. La rândul lor, republicanii promit să ducă o luptă acerbă împotriva inflaţiei şi a crizei opiaceelor şi să-şi continue ofensiva împotriva sportivilor transgender. Candidaţii „Grand Old Party” (republicani) au promis, de asemenea, că vor lansa o serie de anchete parlamentare asupra lui Joe Biden, a consilierului său pentru pandemie, Anthony Fauci, şi a ministrului justiţiei, Merrick Garland, dacă vor obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Totodată, ei plănuiesc să pună capăt activităţii comisiei care investighează atacul asupra Congresului SUA desfăşurat de susţinători ai lui Donald Trump.

Articolul integral pe DIGI 24

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.