Most Wanted 2012

Acum, că vara blockbusterelor s‑a terminat, ne putem aștepta la o creș­tere calitativă a produc­ţiilor venite de peste Ocean. La urma ur­mei, începe „sezonul Oscar”. Probabil că multe dintre aceste filme vor apărea la noi în ţară abia în 2013 sau chiar deloc (dacă distribuitorii vor considera că nu sunt „profitabile”). Să sperăm că le vom putea vedea măcar la festivalurile autohtone.

DULCE‑AMĂRUI. Încep această listă „most wanted” cu „Cosmopolis”, ultimul film al maestrului David Cronenberg, pe care doresc să‑l văd încă de la premiera de la Cannes. Deși cronicile sunt „împărţite”, se pare că alegerea ușor riscantă a „vampirului Edward” pentru rolul principal s‑a dovedit inspirată. Mai formalist și mai convenţional decât majoritatea peliculelor transgresive cronenbergiene, „Cosmopolis” merită văzut și numai pentru faptul că Robert Pattinson evadează, în sfârșit, din pielea personajului său din „Twilight”.

„2 Days in New York” e un sequel la „2 Days in Paris” care, la vremea ei, a fost una dintre cele mai nevrotice și mai amuzante comedii făcute de cineva care nu e Woody Allen. Julie Delpy e și o actriţă înzestrată, dar și o regizoare care știe să speculeze perfect dezastrul interacţiunilor umane. Am văzut încă din „2 Days in Paris” că părinţii lui Marion (Delpy) sunt niște excentrici șarmanţi, iar aici ei descind la New York ca să‑i complice viaţa fiicei căsătorite cu un bărbat de culoare (interpretat, surprinzător, de Chris Rock). Ciocnirea dintre naţiuni, mentalităţi și rase promite să fie savuroasă.

Nu știu de ce Judd Apatow a preferat să‑și lanseze ultima producţie, „This is 40″, în toamnă, și nu în vară… Poate pentru că din cele două trailere (cel de‑al doilea mult mai reușit decât primul) pare mai puţin o comedie lejeră, cât una dulce‑amăruie despre obligaţiile, limitările și depresiile aduse de intrarea în „vârsta mijlocie”. Apatow a strâns o distribuţie fantastică – Albert Brooks, Lena Dunham (creatoarea serialului „Girls”), Melissa McCarthy… Cuplul principal e format din adorabilii Paul Rudd și Leslie Mann, cei care își reiau rolurile din „Knocked Up” (ei doi erau, de fapt, cel mai bun lucru din acel film).

MONŞTRI SACRI. Deși a stârnit proteste vehemente atunci când a decis să „atace” un roman clasic american precum „Marele Gatsby”, flamboiantul Baz Luhrmann nu s‑a lăsat intimidat: trailerul strident ne promite, din nou, o combinaţie petardantă de kitsch, opulenţă și exagerare barocă. În rolurile principale, Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Isla Fisher și Gemma Ward.

Pentru un film de Steven Spielberg, „Lincoln” a avut parte de suspect de puţină campanie de presă. O fi secretismul o strategie? Cineastul n‑a trimis presei nici măcar o fotografie. Cum ficţiunea „Abraham Lincoln: Vampire Hunter” a fost unul dintre megaeșecurile verii, culoarul a rămas larg deschis pentru biografia adevărată a vieţii președintelui american. Cu Daniel Day‑Lewis în rolul principal, filmul ţipă Oscar prin toţi porii. E greu să strângi o distribuţie mai bubuitoare: Sally Field, Tommy Lee Jones, Joseph Gordon‑Levitt, Hal Holbrook, James Spader…
Dificil și genial, regizorul David O. Russell se întoarce cu „The Silver Linings Playbook”, un film inspirat din romanul de debut al lui Matthew Quick. Un fost profesor de istorie (Bradley Cooper) e eliberat dintr‑un spital psihiatric și încearcă să se acomodeze cu viaţa de zi cu zi. Cum crede că a fost „plecat” doar pentru câteva luni, și nu pentru patru ani, el nu vrea decât să se împace cu fosta nevastă. Cu Robert De Niro, Jennifer Lawrence și Chris Tucker.

POLIŢISTE AUTENTICE. Data de lansare a filmului „Gangster Squad” a tot fost amânată, dar asta n‑a reușit să‑mi potolească interesul pentru un film care îi adună pe Sean Penn, Ryan Gosling, Josh Brolin, Michael Pena, Anthony Mackie, Giovanni Ribisi, Emma Stone și Nick Nolte. Sper doar să fie dramă poliţistă autentică, și nu un film de epocă lucios și fals.

Oare când apucă să doarmă Joseph Gordon‑Levitt? Zilele astea e pretutindeni – și, mai important, pe genericele filmelor care contează. Rian Johnson, regizorul lui „Brick”, unul dintre cele mai reușite debuturi ale ultimilor ani, îl distribuie acum în „Looper”. Conform IMDb, e vorba despre o poveste futuristă în care un mafiot (Gordon‑Levitt) își dă seama că omul pe care trebuie să‑l ucidă în viitor nu e nimeni altul decât el însuși peste 30 de ani. Promite să ne dea dureri de cap. Oricum, ceva foarte diferit de stilistica „neo noir” a lui Brick și de verva comică a lui „The Bloom Brothers”.

Atunci când titlul filmului lui Andrew Dominik a fost modificat din „Cogan’s Trade” în „Killing Them Softly”, cinefilii care îi așteptau ca pe Mesia au fost destul de ofticaţi. Li s‑a părut că un titlu „cool” și misterios a fost schimbat în ceva banal, doar ca să aibă lipici la public. Temerile au fost inutile. Titlul e perfect și se pare că și filmul – după premiera de la Cannes, presa i‑a cântat osanale. Adaptată după un roman de George V. Higgins, este o peliculă cu gansteri & pistoale & sânge despre consecinţele unui jaf, dar servește și ca o metaforă pentru întreaga Americă de azi. Mulţi critici de film au fost uimiţi de felul în care Dominik a reușit să ofere momente de egală frumuseţe și sălbăticie.

PI SAU HOBBIŢI. „The Session” a avut premiera la Festivalul de la Sundance, unde purta titlul provizoriu „The Surrogate” și unde a câștigat premiul publicului (la categoria dramă) și premiul special al juriului. Compania Fox Searchlight l‑a achiziţionat și l‑a redenumit, iar acum se vorbește că va fi principalul cal de bătaie la Oscaruri. Cu John Hawkes, Helen Hunt, William H. Macy, filmul are în centru un bărbat conectat la un plămân artificial și, deci, imobilizat în spital, care se hotărăște să‑și piardă virginitatea la vârsta de 38 de ani. Cu ajutorul doctorilor săi și cu binecuvântarea preotului, el încearcă să‑și pună planul în practică. Povestea e inspirată din scrierile autobiografice ale poetului și jurnalistului californian Mark O’Brien.

Deși trailerul la „The Hobbit” nu arată grozav (pare, pe undeva, o parodie la trilogia „Lord of the Rings”), nu e momentul să disperăm: s‑au mai văzut cazuri în care filmul s‑a dovedit a fi peste reclamă. Va reuși Peter Jackson să ne livreze ceva inedit sau nu e decât o tactică mercantilă de‑a mai stoarce bani dintr‑o franciză? Gurile rele spun că Jackson n‑a vrut să‑l regizeze, însă, după ce Guillermo del Toro s‑a retras, a fost forţat să preia controlul. Oare va transpărea această „inimă îndoită” și pe ecran?

Despre fabulosul roman „Viaţa lui Pi” al lui Yan Martel (câștigător al unui premiu Booker) s‑a spus că ar fi „de nefilmat”. Cineastul Ang Lee n‑a fost de aceeași părere. Zvonurile venite de la cei care l‑au văzut sunt extrem de entuziasmante și se pare că, de data aceasta, tehnica 3D nu e un simplu truc de luat ochii, ci chiar esenţa filmului. Există mari șanse ca fanii cărţii să nu fie dezamăgiţi.

STĂPÂNII LUMILOR. Pe măsură ce trece timpul, Ben Affleck se dovedește a fi mai înzestrat ca regizor decât ca actor, așa că viitoarea premieră a lui „Argo” de la Festivalul de film de la Toronto este înconjurată de mult „buzz”. Filmul e inspirat de o poveste adevărată și se concentrează pe eforturile guvernului canadian și ale CIA de a salva șase diplomaţi SUA luaţi ca ostatici în ambasada americană de un grup de iranieni, în 1979. Strategia CIA a inclus și explicaţia că ostaticii făceau parte dintr‑o echipă de film de la Hollywood ce turna un film intitulat „Argo” și, graţie acestor identităţi false, prizonierii au fost în stare să fugă din ţară.

Paul Thomas Anderson știe să se joace, sadic, cu așteptările cinefililor. „The Master” are parte de trailere perfecte ce reușesc să insinueze atmosfera și aura filmului, în timp ce abia sugerează acţiunea. Philip Seymour Hoffman este Lancaster Dodd (personaj inspirat de figura lui Ron L. Hubbard, fondatorul scientologiei), un intelectual charismatic ce înfiinţează o organizaţie religioasă și recrutează un tânăr hoinar (Joaquin Phoenix) ca mâna sa dreaptă, iar cultul începe să strângă din ce în ce mai mulţi adepţi. Totuși, pe măsură ce povestea progresează, vagabondul de altădată va pune sub semnul întrebării atât credinţa pe care a îmbrăţișat‑o, cât și pe mentorul său.
Un muzical exuberant după romanul cenușiu al lui Victor Hugo? Ideea a părut, inţial, aventuroasă, însă, se pare, rezultatul a fost admirabil. Acum regizorul Tom Hooper („The King’s Speech”) și scenaristul William Nicholson transpun pe ecran „Mizerabilii” graţie unei distribuţii pestriţe compuse din Anne Hathaway, Hugh Jackman, Helena Bonham Carter, Rusell Crowe și Sascha Baron Cohen.

DUPĂ BRUGES. În „Dangerous Method”, Keira Knightley afișa un accent rusesc intermitent, de un comic involuntar. Acum, în „Anna Karenina” are ocazia să și‑l perfecteze. Actriţa pare să fi monopolizat rolurile de eroină tragică în rochii de epocă. Ceea ce nu mă face să strâmb definitiv din nas e faptul că regizor este Joe Wright, cineast care, în „Atonement”, a reușit imposibilul – s‑o facă pe Keira să pară senzuală. Coloana sonoră a lui Dario Marinelli și imaginea lui Seamus McGarvey par a mai echilibra puţin alegerea discutabilă a actriţei principale.

În „Gambit”, noua peliculă a fraţilor Coen (un remake al unui clasic cu Michael Caine și Shirley MacLaine în rolurile principale), Colin Firth joacă un escroc care recrutează o vedetă de rodeo (Cameron Diaz) ca să‑l convingă pe cel mai bogat om al Angliei (Alan Rickman), colecţionar avid de artă, să cumpere un Monet fals. Farmecul originalului consta nu atât în poveste, cât în felul în care era spusă… Rămâne de văzut dacă cei doi „stiliști cruzi” vor respecta modelul.

Am adorat „In Bruges”, acea bijuterie „noir” inventivă și de un umor sec demolator. Regizorul McDonagh spune că următorul său film va fi o „comedie neagră plină de staruri și de sânge”. Marty (Colin Farrell), un scriitor cam sărăntoc, visează să‑și termine scenariul intitulat „Seven Psychopaths”, dar are probleme cu concentrarea și inspiraţia. Totul se schimbă atunci când cel mai bun prieten (Sam Rockwell) și iubitul său (Christopher Walken) pun la cale furtul câinelui preaiubit al unui gangster psihopat (Woody Harrelson). Marty își găsește inspiraţia, dar va mai trăi oare să spună povestea?

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed