Multinaţionalele elimină firmele româneşti de pe piaţa energiei cu sprijinul statului

Furnizorii de electricitate vor trebui să constituie garanţii bancare care să poată fi executate de distribuitori în caz de întârzieri la plata facturilor de distribuţie, potrivit unei proceduri elaborate de Agenţia Naţională de Reglementare în Energie. Garanţia pusă la dispoziţia distribuitorului va trebui să acopere echivalentul a trei luni de distribuţie şi ar putea duce la eliminarea de pe piaţă a micilor furnizori. Pe termen mediu, se poate ajunge la majorarea artificială a preţului la electricitate pentru agenţii economici. Prevederea se va aplica, însă, numai pieţei concurenţiale şi nu afectează, cel puţin deocamdată, consumatorii casnici.

Nu toţi furnizorii vor fi afectaţi de această procedură. Distribuitorul va face o analiză, pe ultimele 12 luni, a tuturor clienţilor săi şi îi va soma să depună la bancă garanţia de neplată numai pentru cei care figurează cu întârzieri la plata serviciului de distribuţie pentru două luni consecutiv. Cum însă cei mai mici dintre ei sunt şi cei care au probleme financiare, ei sunt şi cei mai afectaţi. Termenul de constituire a garanţiei financiare în favoarea distribuitorului este de 10 zile financiare de la notificarea transmisă către client.

În situaţia în care clientul nu constituie garanţia financiară în termenul prevăzut, distribuitorul va emite notificare de sistare temporară a serviciului de distribuţie, până la constituirea garanţiei. Notificarea va fi transmisă clientului şi, „spre ştiinţă”, consumatorilor deserviţi de acesta, dar şi către ANRE. Sistarea serviciului de distribuţie nu poate depăşi două luni. Dacă în acest interval garanţia nu a fost constituită, distribuitorul poate decide să rezilieze unilateral contractul cu furnizorul lipsindu-i, astfel, de electricitate şi pe clienţii deserviţi de acesta.

Potrivit actorilor din piaţă, ANRE a conceput procedura citată la presiunea multinaţionalelor care deţin monopulul distribuţiei de electricitate în ţară. Efectele negative pe care le-ar aduce adoptarea documentului ANRE sunt recunoscute inclusive de reprezentanţii Electrica, companie de stat care asigură şi distribuţia de electricitate. “Foarte posibil ceilalţi distribuitori s-au vorbit între ei şi au înaintat propunerea asta către ANRE. Noi n-am avut nicio legătură cu asta. De fapt credem că furnizorii sunt într-o mare jenă financiară acum şi, să le mai ceri şi garanţii financiare, înseamnă să-i distrugi. Chiar dacă ar fi să se aprobe măsura asta cred că ar trebui să se limiteze la garanţiile pe o lună. Oricum cei de la Autoritate vor primi cu siguranţă observaţii pe acest subiect”, a spus, pentru Money.ro, Ioan Silvaş, director comercializare energie la Electrica. Potrivit acestuia, iniţiativa ANRE se poate motiva prin încercarea de a lichidiza piaţa, însă momentul de faţă nu este deloc unul bine ales.

Documentul ANRE a atras atenţia şi deputatului Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Acesta vede un pericol mare pentru funcţionarea întregii pieţe de electricitate pentru că eliminarea micilor furnizori şi concentrarea acestei activităţi în mâinile multinaţionalelor care deţin şi distribuţie poate duce la scumpirea curentului chiar şi pentru consumatorii casnici.

“Aplicarea unei asemenea măsuri va sufoca micii furnizori şi va aduce piaţa la mâna marilor companii care au şi distribuţie pentru că doar n-o să ceară aceste garanţii tocmai de la o filială de-a lor. Ideea e să se ajungă la monopol pe furnizare aşa cum este şi la distribuţie. Pe termen mediu restrângerea pieţei la doar câţiva furnizori poate pune presiune inclusiv pe preţul energiei pentru locuinţe”, susţine Iancu care afirmă că va ridica această problemă în cadrul Comisiei şi va cere explicaţii de la ANRE.

În România există aproape 80 de furnizori licenţiaţi. Piaţa este dominată de furnizorii aparţinând multinaţionalelor E.ON, CEZ, Enel dar şi de filiala de stat de comercializare a energiei Electrica. Un alt mare furnizor este şi producătorul de aluminiu Alro Slatina care nu este însă afectat de procedura ANRE pentru că primeşte curent direct de la Transelectrica fără a avea nevoie de vreun distribuitor.

Cea mai mare parte a furnizorilor sunt din categoria celor mici care au cote de piaţă de 1% sau chiar sub 1%. Aceştia vor fi cei mai afectaţi de prevederile ANRE mulţi dintre ei putând fi puşi în situaţia de a fi decapitalizaţi sau chiar falimentaţi. Procedura primeşte adnotări, completări şi observaţii până la 3 octombrie pe adresa ANRE.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed