Muritori de foame datori statului cu milioane de euro

Informaţia cum că mai mulţi săteni din judeţul Galaţi sunt în topul datornicilor către Fisc la nivel naţional a tulburat apele în localităţile respective. Nu de alta, dar cei din listele ANAF (am reuşit să-i identificăm pe patru dintre aceştia, din satele Tălpigi, Gârbovăţ şi Blânzi) au fost mereu, din ce spun vecinii şi autorităţile locale, nişte oameni care au trăit la limita subzistenţei, deşi din acte rezultă că învârt afaceri colosale, motiv pentru care au şi acumulat datorii fiscale care, însumate, bat la peste 6,5 milioane de euro.

 

Cei patru săteni plini de datorii

 

Cel mai important datornic este Viorel Cotigă, locuitor al satului Tălpigi (comuna Ghidigeni), o aşezare fără apă curentă, fără canalizare şi cu drumuri din pământ. În teorie, în ograda lui Cotigă ar fi trebuie să fie averi impresionante, însă la faţa locului poate fi găsită o gospodărie ţărănească foarte modestă, care nici măcar nu aparţine datornicului, ci mamei lui, o bătrână de 80 de ani. De fapt, Cotigă îşi duce traiul de pe o zi pe alta, muncind ocazional prin gospodăriile consătenilor sau, sezonier, ca şi cioban. Cât priveşte modul cum a acumulat datoriile de 9,85 milioane de lei (peste 2 milioane de euro) lucrurile sunt ciudate, căci omul balansează între a nu recunoaşte nimic şi a admite că a fost asociat într-o firmă care se ocupa cu tranzacţii cu animale.

 

Cotigă spune că de la respectiva firmă a primit ocazional (cam o dată la 2-3 luni, în perioada 2011-2013) sume cuprinse între 500 şi 1500 de lei pentru a scoate dintr-un cont bancar şi a preda unui anume Paraschiv Cristea sume mult mai mari, respectiv, între 100.000 şi 200.000 de lei la fiecare tranşă. Şi Cristea T Liliana (din Gârbovăţ-Ghidigeni), care datorează statului circa 1,2 milioane de euro (4,63 milioane de lei), spune că, la fel ca Viorel Cotigă, este victima lui Paraschiv Cristea, care ar fi păcălit-o să semneze o serie de documente.

 

În primii 100 de datornici din România mai figurează încă doi ţărani gălăţeni, respectiv Archiri N Ion (tot din Gârbovăţ-Ghidigeni, cu o datorie de 9,5 milioane de lei) şi Petrescu P Aniţa-Loredana (din Blânzi-Corod, cu o datorie de 4,5 milioane de lei). În ambele cazuri este vorba, din ceea ce spun oamenii legii, de aceaşi filieră a tranzacţiilor fictive.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed