Nepotism legiferat prin contractul de muncă. Episodul 2: Rudele salariaţilor Electrica sunt preferate la angajare

În urmă cu două săptămâni, publicaţia noastră arăta că, la compania de stat Hidroelectrica, nepotismul este literă de lege, fiind stipulat chiar în contractul de muncă. Astfel în contractul colectiv pe instituţie se scrie negru pe alb că “În cazul în care pentru ocuparea unui loc de muncă vor fi mai mulţi candidaţi cu rezultate sensibil egale, la concurs se va ţine cont de următoarea ordine de preferinţă: candidaţii sunt membrii familiilor salariaţilor Hidroelectrica (soţ, soţie, copii)”.

Preşedintele sindicatului Hidroelectrica, Decebal Şulea, declara, la momentul respectiv, că paragraful din documentul citat nu i se pare a fi neobişnuit întrucât este o clauză care se mai întâlneşte şi la alte companii de stat din domeniul energiei. 

Şulea a avut dreptate: nepotismul este legiferat şi la furnizorul şi distribuitorul de electricitate Electrica S.A. Pe adresa redacţiei ne-a parvenit contractul cadru valabil pentru toţi angajaţii societăţii. Contractul este întocmit în 2002 şi este în vigoare şi astăzi fiind prelungit prin mai multe acte adiţionale. Articolul 4.5 spune că “În cazul în care pentru ocuparea unui post vacant vor fi mai mulţi candidaţi cu rezultate sensibil egale(în limita de până la 0,5 puncte), la ocuparea postului vacant se va ţine cont de următoarea ordine de preferinţă: a) salariatul este deja angajat în unitate sau în Electrica S.A. şi participă la concurs pentru altă funcţie; b) membrii familiilor salariaţilor Electrica S.A (soţ, soţie, copii)”. 


Directorul general Electrica, Ioan Folescu nu a putut fi contactat pentru a comenta pe marginea acestui subiect.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed