Nepotism legiferat prin contractul de muncă: Rudele salariaţilor Hidroelectrica au prioritate la angajare

Rudele angajaţilor din compania de stat Hidroelectrica nu-şi fac griji că nu vor putea găsi de muncă. Au oricând o poartă deschisă la principalul producător de energie al ţării care are prevăzut în contractul colectiv de muncă, că, la un concurs de angajare, au prioritate rudele de gradul unu ale salariaţilor Hidroelectrica – soţ, soţie, copii. Iată ce se prevede în respectivul paragraf: „În cazul în care pentru ocuparea unui loc de muncă vor fi mai mulţi candidaţi cu rezultate sensibil egale, la concurs se va ţine cont de următoarea ordine de preferinţă: candidaţii sunt membrii familiilor salariaţilor Hidroelectrica (soţ, soţie, copii)”. Documentul citat nu precizează ce înseamnă “rezultate sensibil egale” şi nici nu doreşte nimeni să explice printr-un canal oficial, după cum arată Bihoreanul.ro, publicaţia care a tratat, pe larg, acest subiect.

A încercat, totuşi, să o facă, directorul filialei Oradea a companiei de stat, Mihai Groza. Voind să explice într-un fel evidenta ilegalitate a contractul colectiv de muncă oficialul nu a reuşit decât să acuze şi mai mult politica de personal a companiei a cărei oficial este. ” Legat de Contractul Colectiv de Muncă, vreau să vă spun că acesta reprezintă un document oficial din 2006, iar prevederile articolului nr. 4 pct. 5 referitor la condiţiile de angajare sunt: la candidaţii cu rezultate sensibil egale la concurs se va ţine cont de următoarea ordine de preferinţă: a) salariatul este deja angajat în unitate sau în altă unitate a Hidroelectrica SA şi participă la concurs pe altă funcţie, b) membrii familiilor salariaţilor Hidroelectrica (soţ, soţie, copii) respectă valorile culturii organizaţionale ale Hidroelectrica, motivarea, promovarea, stimularea propriilor angajaţi, respectarea principiului de responsabilitate socială prin susţinerea valorilor tradiţionale ale familiei şi recunoaşterea importanţei acestora în dezvoltarea şi menţinerea trăsăturilor de caracter pe care dorim să le deţină salariaţii noştri.”

Pentru şeful sindicatului Hidroelectrica, paragraful citat din contractul colectiv de muncă nu este ceva ilegal mai ales că nu se ţine, neapărat, seama de el. Decebal Şulea, preşedintele Hidrosind spune că preferarea afinilor de gradul unu la angajare este doar pe hârtie nu şi în realitate. “De ce să nu fie legală? Oricum nu s-a aplicat niciodată vreo discriminare. Presupun că rezultate sensibil egale înseamnă că, dacă doi candidaţi au rezultate aproape egale la proba scrisă şi la cea pracrică atunci are prioritate ruda unui angajat. Dar eu nu ştiu să se fi întâmplat asta vreodată. Şi oricum ăsta e contractul moştenit de Hidroelectrica de la nivelul de ramură. E de vreo 20 de ani. Cred că şi în petrol şi gaze e acelaşi tip de contract”, precizează Şulea. 

Hidroelectrica are peste 5.000 de angajaţi. Aceştia sunt, acum, printre cei mai fericiţi români. Când peste tot se  anunţă disponiblizări, la compania de stat acestea sunt blocate. Mai mult decât atât, dacă cuiva i-ar veni ideea să facă restructurări la compania de stat ar trebui să plătească fiecărui om dat afară sume uriaşe. Aşa cum relatează realitatea.net orice salariat al Hidroelectrica cu cel puţin 25 de ani de muncă în firmă primeşte 48 de salarii compensatorii la disponibilizare. „Omul ăla se apropie de pensie şi-l ajutăm patru ani de zile. Noi chiar negociasem o sumă şi mai mare, ne gândisem la 5 ani”, a declarat Decebal Şulea.

Deşi a fost sunat de mai multe ori, Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, nu a putut fi găsit pentru a comenta pe marginea acestui subiect.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed