New York Times: Criza arată crăpăturile din Uniunea Europeană

Articolul din New York Times este intitulat „Divizarea continentală: Criza economică arată crăpăturile din Uniunea Europeană„. Jurnaliştii americani
apreciează că actuala criză a reprezentat cea mai grea provocare de la crearea blocului comunitar.

Un test pe care alianţa l-a picat, comentează New York Times. Publicaţia mai notează că liderii europeni, concentraţi pe politica naţională, s-au contrazis puternic despre cum trebuie stimulată economia. S-au certat şi pe tema rolului Băncii Centrale Europene şi s-au grăbit să protejeze locurile de muncă în ţările pe care le reprezintă.

Publicaţia aduce aminte de angajaţii concediaţi în statele vest-europene de companii care au relocat producţia în est şi de dificultăţile întâmpinate de est-europenii care au emigrat în statele occidentale. „Angajaţii suferă şi în România, însă se consolează cu ideea că acum fac parte dintr-o uniune mai mare, mai bogată decât vechiul bloc sovietic, şi dau vina în general, pe liderii politici”, scrie NY Times.

Argumentele finale pentru eşecul politicului european sunt prezenţa de numai 43% la alegerile europarlamentare şi rezultatele scrutinului. Potrivit New York Times, din cauza poziţiilor divizate în jurul măsurilor anti-criză, recesiunea ar putea dura mai mult în Europa decât în Statele Unite.

Publicaţia reliefează şi faptul că solidaritatea – cel mai important principiu în Uniune – pierde teren pe axa est-vest: statele din zona euro nu par dispuse să pericliteze stabilitatea monedei unice pentru a salva ţările din afara uniunii monetare, precum Bulgaria şi România, scrie New York Times.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed