NewsIn: România ar putea împrumuta peste 8 miliarde euro de la Comisia Europeană şi FMI

0
NewsIn: România ar putea împrumuta peste 8 miliarde euro de la Comisia Europeană şi FMI

"Reprezentanţii Executivului au solicitat la Bruxelles contractarea unui împrumut de 7 miliarde euro, însă este posibil ca pe lângă acest împrumut să fim nevoiţi să angajăm un credit şi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) de 1-3 miliarde euro, întrucât sunt presiuni din partea Fondului în acest sens", au precizat sursele citate.

Iniţial, autorităţile de la Bucureşti au cerut Comisiei Europene să-şi dea acordul pentru contractarea unui împrumut de 7 miliarde euro, însă oficialii de la Bruxelles susţin că împrumutul acordat României ar putea fi de 6 miliarde euro, plus alte 3 miliarde rezultate în urma încheierii unui acord cu FMI, au mai spus reprezentanţii guvernului.

"România nu poate fi, însă, de acord cu condiţiile impuse de Fond, întrucât ni s-ar impune din nou majorarea taxelor şi impozitelor pentru a creşte încasările la buget. Şi toate astea, după ce am redus deja cheltuielile cu salariile. În plus, cheltuielile de rambursare a împrumutului sunt foarte mari", au afirmat sursele.

Guvernanţii susţin că se poartă negocieri intense cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a reduce din pretenţiile FMI, însă discuţiile avansează foarte greu din cauza "relaţiilor foarte bune pe care le are conducerea Fondului la Bruxelles".

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat miercuri seară că este unul dintre politicienii care este de părere că România va avea nevoie să angajeze credite externe "preponderent de la Uniunea Europeană, iar în urma aranjamentelor dintre Comisie şi Fond, probabil în acest joc va trebui să intre şi FMI".

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, declara joi că România ar putea avea nevoie de un împrumut extern mai ales în a doua jumătate a acestui an, valoarea acestuia depinzând de gradul de ajustare a deficitului balanţei de plăţi.

Lazea a enumerat paşii pe care România trebuie să îi urmeze în actualul context economic, primul dintre aceştia fiind aprobarea bugetului, apoi execuţia bugetară şi a politicii salariale, iar ulterior relaxarea graduală a politicii monetare. Ultimul pas ar consta în contractarea unui împrumut de la o instituţie internaţională, după discuţii cu Comisia Europeană.

Suma pe care România o va împrumuta depinde de modul în care deficitul extern va fi ajustat. "Depinde dacă deficitul de cont curent va fi redus ordonat. Am putea face asta de la 12,5% din PIB în 2008 la 7-8% din PIB în acest an şi apoi, ipotetic vorbind, o mare parte din finanţare am putea-o obţine de la instituţiile financiare internaţionale", a mai spus Lazea.