Nicolae Ciucă: Negocierile de aderare şi apartenenţa la OCDE vor deschide României uşa unui club de expertiză de talie globală pe care îl vom putea accesa şi de unde vom putea primi asistenţă pentru reforme

Premierul a delcarat că a avut astăzi plăcerea să-l găzduiască pe secretarul General al OCDE, la trei zile după ce Consiliul OCDE a decis iniţierea negocierilor pentru aderarea României la organizaţie.

 

”Este primul obiectiv politic al Guvernului nostru care este realizat, în scurta perioadă de la preluarea mandatului. OCDE reuneşte, prin statele sale membre, 70 la suta din comerţul şi producţia mondială şi 90 la sută din investiţiile străine directe. Reprezintă un pol de atractivitate pentru orice investitor de calibru şi implică, prin prestigiul de care se bucură, beneficii politice, economice şi financiare. În egală măsură, oferă, cetăţenilor noştri, perspectiva apartenenţei la un sistem de valori democratice care generează în statele membre stabilitate şi perspective de dezvoltare durabilă”, a spus premierul. 

 

Nicolae Ciucă a arătat că ”deschiderea negocierilor de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este un succes în sine, care ”atestă importanţa pe care statul român o acordă obiectivelor strategice de politică externă a României”.

”Pe bună dreptate, poate fi considerată cel mai notabil rezultat după aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, pentru că aduce ţara noastră mai aproape de un etalon care va implica recunoaşterea statutului de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată. Această decizie a Consiliului OCDE, pe care o salutăm şi pentru care îi mulţumesc domnului secretar general Mathias Cormann pentru sprijin, este o nouă etapă a unui drum pe care românii l-au ales după Revoluţia din Decembrie 1989, acela a fi parte a Uniunii Europene, de a fi aliaţi de nădejde în NATO şi de a pune bazele dezvoltării României împreună cu cele mai dezvoltate ţări ale lumii”, a afirmat şeful Executivului. 

 

Premierul a menţionat că este un succes de etapă, pentru că obiectivul strategic al României este ”obţinerea statutului de membru al OCDE”.

”Am convocat, încă din prima zi după invitaţia de aderare, Comitetul Inter-Ministerial OCDE şi am aprobat deja principalele standarde obligatorii, demers absolut necesar pentru lansarea Foii de Parcurs a României. L-am întâmpinat, astăzi, pe domnul Secretar General cu scrisoarea formală de răspuns a României la invitaţia de aderare şi condiţiile necesare pentru declanşarea procesului. România este, de azi, în proces de aderare la OCDE!”, a spus prim-ministrul, adăugând că tot astăzu s-a lansat şi studiul Economic făcut de către OCDE şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză despre România, care prezintă situaţia economiei româneşti la zi şi soluţiile pentru modernizarea acesteia.

”Prin aderarea la OCDE, România se angajează să îndeplinească toate criteriile care decurg din statutul de membru al acestui club select. Şi o vom face, pentru că aceste criterii sunt, pe de o parte, în fibra naţiunii noastre, iar pe de altă parte ţin de potenţialul strategic şi avantajele competitive pe care ţara noastră le are. Primul criteriu – apartenenţa la un set comun de valori şi principii – decurge şi din statutul nostru de membri ai Uniunii Europene şi NATO şi al beneficiilor pe care România le-a avut de la aderarea la cele două organizaţii. Este vorba despre principiile democraţiei şi ale economiei de piaţă, performanţă economică, buna guvernanţă şi statul de drept, drepturile omului, participare activă la organizaţiile internaţionale şi regionale relevante, asistenţa pentru dezvoltare, respectarea acquis-ului OCDE”, a afirmat Nicolae Ciucă. 

Potrivit premierului, ”România este o ţară ai cărei cetăţeni au luptat pentru democraţie şi libertate de fiecare dată când a fost nevoie în istoria noastră şi demonstrează că preţuiesc aceste valori”. 

”România este o ţară care respectă statul de drept şi care promovează valorile democraţiei liberale, inclusiv în calitate de preşedinţie a Comunităţii Democraţiilor. România este o ţară a cărei performanţă economică a crescut în cei 15 ani de când suntem membri ai Uniunii Europene şi care va fructifica şansa celor aproape 30 de miliarde de euro pentru redresare economică din PNRR şi celor aproape 50 de miliarde de euro din noul cadru financiar multianual. Vă ofer numai o scurtă imagine. PIB-ul României a depăşit 220 de miliarde de euro, faţă de aproximativ 98 de miliarde de euro în anul 2005. Să ne imaginăm că punem aceste valori într-un grafic ale cărui capete sunt “înaintea aderării la UE” şi “la 15 ani de la aderarea la UE”. Valori care n-ar fi fost posibile fără apartenenţa la UE, o apartenenţă care a fost facilitată şi precedată şi de celălalt moment definitoriu al istoriei noastre contemporane, accederea în NATO, umbrela de securitate care protejează  dezvoltarea noastră, azi, mai clar decât oricând”, a spus el. 

Şeful Guvernului a mai afirmat că România are avantajul “principiului diversităţii geografice” şi şi-a probat vocaţia de actor care sprijină reformele democratice, anti-corupţie şi economice în regiunea noastră.

”Dacă decizia de începere a negocierilor pentru aderarea României la OCDE a fost una politică, pregătirea tehnică ocupă un loc central în parcursul ţării noastre spre aderare. De aceea, vă asigur de întreg angajamentul meu şi al Guvernului pe care îl conduc că pregătirea aderării la OCDE va fi în prim planul agendei noastre, alături de celelalte priorităţi ale politicii noastre externe. Ne vom apleca foarte riguros asupra pregătirilor tehnice, care sunt esenţiale. În calitate de prim-ministru şi coordonator al Comitetului interministerial de resort, va asigur că voi urmări personal acest proces de pregătire”, a spus el. 

Nicolae Ciucă a mai declarfat că ”procesul de aderare ne va permite să continuăm reformele necesare şi ,  astfel, să fructificam avantajele şi beneficiile care vor decurge din acest proces, de la îmbunătăţirea ratingului de ţară la atragerea investiţiilor străine prin imaginea favorabilă a României faţă de marile economii democratice ale lumii”.

”Asemenea instrumentelor de la nivelul Uniunii Europene, precum Semestrul European, negocierile de aderare şi apartenenţa la OCDE vor deschide României uşa unui club de expertiză de talie globală pe care îl vom putea accesa şi de unde vom putea primi asistenţă pentru reformele pe care ţara noastră le derulează în materie de politici publice, guvernare, reforme anti-corupţie, politică fiscală, infrastructură de transport, agricultură sau educaţie. Un set de reforme care vor trebui să ne apropie şi mai mult de un alt obiectiv important, acela al atingerii convergenţei economice la nivelul UE şi al adoptării monedei euro. Vom avea la dispoziţie toate ingredientele pentru a face România şi mai atractivă din punct de vedere instituţional, şi mai rezilientă în faţa şocurilor şi, îmi doresc, mai tentantă pentru românii care vor putea să se întoarcă acasă. Unde acasă înseamnă şi va însemna o Românie consolidată democratic, cu o economie de piaţă funcţională şi parte implicată şi influentă în cele mai de succes organizaţii”, a declarat şeful Executivului. 

 

Premierul a menţionat în discurs că avem ”un succes de etapă – invitaţia pe care am primit-o de a începe negocierile de aderare -, iar înaintea noastră responsabilitatea unui proiect de ţară pentru care îi îndemn pe toţi actorii politici şi instituţionali să îşi aducă contribuţia, în beneficiul cetăţenilor români”. 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri