Noi amenințări de la Moscova: Maria Zaharova spune că radiația „n-are nevoie de o viză să treacă granițele”

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, afirmă că „radiația n-are nevoie de o viză” să treacă granițele în contextul suspendării de către Uniunea Europeană a acordului prin care rușii primeau vize mai ușor.

Ea a făcut comentariul după ce jurnaliștii ruși au întrebat-o la un briefing cu presa despre situația de la centrala nucleară Zaporojie, unde Moscova acuză Ucraina că efectuează bombardamente.

Zaharova a afirmat că, atunci când sunt întrebate direct cine bombardează centrala nucleară, cea mai mare din Europa, statele occidentale și ONU „spun că nu știu, nu au nicio opinie despre asta”.

„Ei au opinii despre violurile în grup și lucrurile de acest fel. Ei știu sigur că rușii le fac. Când este vorba de alte crime, ei îndreaptă imediat degetul către Moscova”, a acuzat ea.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova a mai spus că „UE este acum ocupată de o decizie mai importantă – dacă să emită sau nu vize rușilor”.

„Dar radiația nu are pașaport. Ea nu are nevoie de o viză să treacă granițele. Dacă ceva se întâmplă la Zaporojie nu va fi despre vize, pașapoarte sau granițe”, a spus ea.

„Regimurile liberale europene au luat multe decizii autodistructive și sinucigașe. Poate asta este doar o altă monedă în pușculiță”, a adăugat aceasta.

Maria Zaharova a lansat un atac dur la adresa României

Miniștrii de externe ai statelor membre ale UE au decis miercuri să îngreuneze procedura prin care cetățenii ruși pot obține vize de călătorie în blocul comunitar, făcând-o mai costisitoare și de mai lungă durată. Ei nu au ajuns însă la un acord asupra unei interdicții complete, cerută de Ucraina și de mai multe state membre.

Zaharova a făcut comentariile la același briefing cu presa în care a acuzat România că furnizează echipamente militare Ucrainei sub pretextul oferirii de asistență umanitară și a cerut guvernului de la București să facă publică situația.

„Autoritățile române simt evident un disconfort moral legat de îndeplinirea directivelor NATO de a trimite tot mai multe transporturi mortale, dându-și seama de consecințele reale ale acestei politici motivate de ideologie. În locul acestei rușini false, ei ar trebui să recunoască totul”, a cerut Zaharova.

„Trimiterea repetată de arme naționaliștilor ucraineni cu care să lupte împotriva propriului popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureștiul nu știe asta) și duce la mai multe victime”, a mai spus ea.

„Cei care fac asta împărtășesc responsabilitatea cu regimul naționalist de la Kiev pentru crimele, sângele și suferința pe care doar le vor înmulți. Dacă oficialii români cred că toate acestea sunt irelevante, este opinia lor. Dar ar fi frumos să împărtășească niște ‘dezvăluiri’ despre aceste transporturi. Ce trimit ei regimului de la Kiev?”, a întrebat aceasta retoric.

„Suntem încrezători că, odată ce această operațiune militară specială este încheiată, toți oamenii din Ucraina de astăzi vor putea începe o viață pașnică într-o țară liberă, fără naziști, fără proiectile care cad asupra orașelor lor, fără discriminare pe baza naționalității sau limbii, și unde normele umanitare internaționale și drepturile și libertățile tuturor sunt respectate”, a mai spus Maria Zaharova în cadrul aceleiași conferințe de presă.

Declarațiile pe care ea le-a făcut la acest briefing cu jurnaliștii ruși au atras atenția mai multor analiști internaționali după ce mesajul său privind radiația care „n-are nevoie de pașaport” au fost publicate de ambasada rusă din Marea Britanie.

Situația de la centrala nucleară Zaporojie rămâne neclară

Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat joi după vizita efectuată la centrala nucleară că echipa pe care a condus-o a reușit să strângă informațiile de care avea nevoie, fără a oferi însă detalii despre situația de la centrală.

„Am reușit, în aceste câteva ore, să adunăm multe, multe informații. Lucrurile cheie pe care trebuia să le văd le-am văzut”, a spus el în timp ce pleca de la centrala nucleară, citat de agenția de presă RIA Novosti.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat ulterior Rusia că a interzis accesul jurnaliștilor independenți la centrală în timpul vizitei.

„Când ne-am întâlnit cu domnul Grossi şi cu membrii misiunii de la Kiev, am convenit ca misiunea să fie însoţită de jurnalişti din presa ucraineană şi internaţională. Jurnalişti independenţi. Pentru ca lumea să vadă adevărul. Pentru a vedea ce se întâmplă cu adevărat. Din păcate, acest lucru nu s-a făcut. Deşi s-a promis”, a spus el.

„Din păcate, ocupanţii nu au lăsat jurnaliştii să intre, ci au organizat un grup de propagandişti de-ai lor. Din păcate, reprezentanţii AIEA nu i-au protejat pe reprezentanţii presei independente”, a declarat președintele Ucrainei.

Înaintea inspecției Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, au avut loc noi bombardamente în zona centralei nucleare, Rusia și Ucraina acuzându-se, din nou, reciproc pentru atacurile lansate.

Joia trecută centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată timp de mai multe ore de la rețeaua electrică din cauza unor incendii izbucnite la gropile de zgură ale unei centrale de cărbune situate în apropierea instalației nucleare. Acestea au deteriorat liniile electrice care leagă centrala nucleară la rețeaua Ucrainei.

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a anunțat marți că forțele rusești au adus încă două transportoare blindate de trupe și șase camioane la centrala nucleară Zaporojie, situată în orașul ocupat de ruși Enerhodar. În prezent, Rusia ar avea 40 de echipamente militare la centrală, potrivit ucrainenilor.

Kremlinul a precizat luni că nu intenționează să își retragă trupele de la centrala Zaporojie, cerând în schimb Occidentului să pună presiune pe Ucraina „pentru a înceta bombardamentele”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed