Noii membri UE vor ca blocul să se concentreze mai mult pe estul Europei

Miniştrii de externe din Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi statele baltice se vor întâlni cu omologii lor din Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan duminică, înainte de o conferinţă privitoare la politica de vecinătate a UE.

„Ideea este să ajungem la un front comun pentru reuniunea de luni…de a se acorda o mai mare atenţie politicii UE pentru est”, a declarat un diplomat lituanian.

Statele din Europea Centrală care au aderat la UE în 2004 cred că vechii membri ai Uniunii acordă mai multă atenţie Orientului Mijlociu şi Africii de Nord, în detrimentul fostelor republici sovietice, unde Rusia depune eforturi pentru a combate influenţa Occidentului. Acest lucru se traduce printr-un ajutor mai mic al UE pentru est.

„Sudul are Parteneriatul Euro-Mediteranean, dar pentru est nu există nimic de acest gen”, a spus diplomatul.

Luni, Comisia Europeană va găzdui o primă întâlnire cu toate cele 15 state partenere şi cu Autoritatea Palestiniană în cadrul Politicii europene de vecinătate.

Portugalia, care asigură preşedinţia UE, a spus că priorităţile blocului ar trebui să se orienteze spre sud după reuşita extinderii spre est, în condiţiile ameninţării ce a apărut după atentatele din 11 septembrie 2001. „De la 11 septembrie, climatul strategic s-a schimbat, iar UE trebuie să se concentreze pe noile ameninţări. Trebuie să acordăm atenţie Mediteranei, sudului”, a declarat ministrul de externe, Luis Amado, în mai.

Un alt diplomat dintr-un nou stat membru a declarat că duminică se va discuta despre modalităţile de integrare mai rapidă a vecinilor din est pe piaţa unică UE, despre uşurarea restricţiilor din regimul vizelor pentru cetăţenii lor şi despre intensificarea cooperării politice. De asemenea, noii membri doresc ca UE să se implice mai mult în rezolvarea „conflictelor îngheţate” din fosta URSS, ca cel din Abhazia.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed