AcasăPoliticNou atac PSD la ministrul Energiei: ”Pe piaţa energiei lipseşte marfa, nu...

Nou atac PSD la ministrul Energiei: ”Pe piaţa energiei lipseşte marfa, nu se încheie contracte. Să nu se mai mire că preţurile furnizorilor sunt mari!”

Un nou atac PSD la ministrul Energiei a fost lansat marți dimineață, după ce Virgil Popescu a făcut apel la instituțiile conduse de social-democrați în criza enegetică:

 • ”Astăzi, pe piaţa energiei lipseşte marfa, nu se încheie contracte. Să nu se mai mire ministrul Popescu că preţurile furnizorilor sunt mari. Legile pieţei libere (sau liberalizată, care îi place atât de mult ministrului Popescu) spun că în lipsa ofertei preţurile cresc. Încheierea rapidă a contractelor bilaterale, la preţuri corecte, este soluţia care ar tempera creşterea preţurilor la energie prin recâştigarea încrederii furnizorilor, companiilor şi clienţilor casnici. Deci, la muncă, dle. Virgil Popescu!”, a transmis purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, printr-un mesaj publicat pe Facebook.

Mesajul lui Oprea vine ca replică la declarațiile ministrului Energiei (PNL) care cerea, luni, ca ANRE să-și facă treaba, iar Protecția Consumatorului să verifice furnizorii de energie, în scandalul facturilor prea mari. Ambele instituții se află sub patronajul PSD.

Radu Oprea a lansat și o serie de întrebări pentru Virgil Popescu, în contextul crizei energetice:

 • ”Ce se întâmplă cu companiile din perspectiva energiei? Care este rolul ministrului energiei Virgil Popescu?
  Acestea sunt întrebări prezente în toate studiourile televiziunilor. Ordonanța nouă pe energie nu prevede plafonarea prețurilor pentru companiile mari și reduce sprijinul pentru IMM-uri. Va rezista economia în aceste condiții? Ce prețuri vor plăti companiile?
  Ordonanța pe energie aduce mai multe elemente de noutate, dar unul mi se pare extrem de important: obligația companiilor producătoare de energie (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CEO etc.) să încheie contracte bilaterale cu furnizorii de energie și cu companiile mari.
  Ce înseamnă acest lucru? Mutarea volumelor de energie tranzacționate de pe piața zilei următoare PZU, acolo unde se înregistrează acele valori extrem de mari (speculative), pe piața contractelor bilaterale unde prețurile ar trebui să reflecte costurile de producție și un profit decent. Volumul tranzacționat pe PZU ajunsese la 50%, adică jumătate din cantitatea de energie consumată în România.
  Cum se încheie contracte bilaterale?
  Prin mandatarea de către ministrul energiei a reprezentanților statului în AGA companiilor mai sus menționate, pentru a realiza planurile de vânzare pe 5 ani și a semna contracte bilaterale cu furnizorii de energie și cu companiile din România.
  Deci, Virgil Popescu are foarte mult de lucru, trebuie să mandateze reprezentanții statului în regim de urgență.
  Astăzi, pe piața energiei lipsește marfa, nu se încheie contracte. Să nu se mai mire ministrul Popescu că prețurile furnizorilor sunt mari. Legile pieței libere (sau liberalizată, care îi place atât de mult ministrului Popescu) spun că în lipsa ofertei prețurile cresc.
  Încheierea rapidă a contractelor bilaterale, la prețuri corecte, este soluția care ar tempera creșterea prețurilor la energie prin recâștigarea încrederii furnizorilor, companiilor și clienților casnici.
  Deci, la muncă, dle. Virgil Popescu!”

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.