Noua austeritate din Europa: Mii de locuri de muncă, desfiinţate

 Banca elveţiană UBS a anunţat recent desfiinţarea a 10.000 de posturi, plan care a început să fie pus în aplicare chiar a doua zi după ce a fost făcut public, iar alte bănci şi companii europene iau măsuri asemănătoare, relatează CNBC.

Miercuri, grupul de echipamente de telecomunicaţii Ericsson, producătorul de oţel Kloeckner şi grupul de inginerie Bombardier au anunţat desfiinţarea a mii de locuri de muncă. Sunt afectate chiar şi ţări din nordul Europei, văzute ca economii sigure.

Datele referitoare la intenţiile de achiziţii ale managerilor au provocat îngrijorarea că problemele economice din zona euro se extind inclusiv în Germania, care până acum a fost relativ imună la criză.

 „Companiile au probleme în special din cauza băncilor, care trebuie să îşi reducă expunerea la credite şi încep să rămână fără garanţii”, a declarat Megan Greene, director pentru economie europeană la Roubini Global Economics.

Ea a arătat că băncile sunt supuse unor presiuni puternice din partea guvernelor, să cumpere obligaţiuni suverane.

O licitaţie de succes pentru obligaţiuni spaniole, efectuată joi, este una dintre multele emisiuni susţinute de băncile locale.

Numeroşi economişti, inclusiv Greene, avertizează că  ratele şomajului ar putea creşte din nou în 2013 şi 2014, deşi există de obicei un decalaj de 6-9 luni între anunţurile de concedieri şi efectul asupra şomajului.

  „Până acum, sectorul privat s-a descurcat foarte bine să compenseze restructurările din sectorul public. Mă îndoiesc că situaţia va continua, fiind posibil ca recentele concedieri anunţate să sugereze un moment de cotitură”, a arătat Vicky Redwood, economist şef la Capital Economics în Marea Britanie.

Redwood consideră că agravarea şomajului va avea un impact negativ asupra redresării economice şi a cheltuielilor de consum, ceea ce se va vedea în următoarele 3-6 luni.

În Marea Britanie, în ultimii doi ani au fost create circa 1 milioan de noi locuri de muncă în sectorul privat, ritmul fiind însă insuficient pentru a compensa concedierile din sectorul public.

„Pe termen lung, sectorul privat va avea de câştigat de pe urma restructurărilor de stat”, a declarat Ryan Bourne, director pentru cercetări economice la Centrul pentru Studii de Strategie.

Bourne consideră că criza europeană este una a competitivităţii, iar actualele probleme au fost parţial generate de incapacitatea de a reduce suficient de rapid sectorul public în ţări ca Grecia şi Spania.

„În primii doi ani de criză s-a pus prea mult accentul pe nevoia de echilibrare a bugetelor şi prea puţin pe unele reforme structurale necesare pe piaţa muncii şi în sistemul fiscal”, a spus Bourne.

El a subliniat că în lipsa creşterii locurilor de muncă, fie în sectorul public fie în cel privat, spirala recesiunii şi a datoriilor din Grecia va continua.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed