NYT: Militarii ucraineni din Donbas sunt slab echipați și nu pot chema artileria în sprijin

În timp ce liderii de la Kiev cer aproape zilnic Occidentului noi arme tot mai sofisticate pentru a face față puterii de foc superioare a Rusiei în războiul din Ucraina, militarii ucraineni aflați în prima linie în Donbas se confruntă cu probleme de aprovizionare, în vreme ce bruiajul electronic al rușilor face imposibile comunicațiile radio între subunități.

Lipsa stațiilor radio eficiente îi împiedică pe ucraineni să cheme în sprijin propria artilerie și duce, în același timp, la incidente în care, din cauza confuziei din timpul luptelor, militarii ajung să tragă unii în alții. Astfel de probleme subminează capacitatea forțelor ucrainene de a-și menține pozițiile în fața invadatorilor ruși sau de a recuceri teritoriile deja pierdute, se arată într-un reportaj realizat în Donbas de publicația New York Times.

În timpul bătăliei pentru Severodonețk, un sergent din cadrul Gărzii Naționale Ucrainene s-a confruntat cu următoarea problemă: unul din flancurile plutonului său era expus atacului rușilor, iar el trebuia să-i informeze urgent pe militarii din subordine asupra acestui pericol.

Până să ajungă să-și avertizeze soldații, trei dintre aceștia fuseseră uciși. Sergentul, prezentat în articolul NYT sub porecla „Generalul”, dispunea doar de două stații radio comerciale pentru comunicarea cu cei 15 militari răsfirați de-a lungul unei linii de apărare întinse pe o lungime de aproape 200 de metri. Stațiile radio erau bruiate de ruși, iar „Generalul” – indiferent cât de tare ar fi strigat – nu putea fi auzit în zgomotul bătăliei.

„Nu puteam comunica unii cu alții. (Rușii) au folosit un semnal puternic pe aceeași frecvență cu a noastră. Când am ajuns în flancul din dreapta, băieții de acolo erau deja morți”, a spus militarul ucrainean.

Problemele de comunicare cu care s-a confruntat în acest caz plutonul „Generalului” nu reprezintă însă un incident izolat. Din contră, imposibilitatea comunicării între militarii ucraineni aflați în prima linie în Donbas este un fenomen larg răspândit, care afectează coordonarea pe câmpul de luptă, aprovizionarea și mișcările de trupe ale Kievului.

Ukraine Bakhmut
Militari ucraineni aflați într-o camionetă în apropiere de Bahmut, Donbas. Foto: Profimedia Images

New York Times a intervievat în ultimele săptămâni zeci de soldați ucraineni iar aceștia au identificat următoarele probleme principale: rușii le bruiază constant comunicațiile radio, în condițiile în care militarii Kievului oricum nu au suficiente echipamente de transmisiuni și au deseori probleme în a chema în sprijin propria artilerie.

Au existat, de asemenea, situații în care unități ucrainene poziționate în același sector au ajuns să tragă reciproc una în alta din cauza confuziei generate de lipsa comunicațiilor.

O companie de recruți ucraineni înarmați „doar cu niște puști” a pierdut 30 din cei 100 de militari în prima zi pe front

Războiul de uzură care se desfășoară în acest moment în Donbas epuizează treptat resursele Ucrainei, atât în privința muniției și a tehnicii de luptă, cât și în ceea ce privește resursa umană. Oficialii Kievului estimează pierderile în rândul armatei ucrainene la 200 de militari pe zi.

În aceste condiții, trupele ucrainene din prima linie ajung să fie apărate sau întărite de unități aflate într-o continuă rotație compuse din recruți cu pregătire militară inferioară. Aceste unități, care de regulă aparțin Gărzii Naționale ori Forțelor de Apărare Teritorială, sunt încorporate în brigăzi iar militarii acestora sunt puși să sape tranșee și să mențină apoi poziția.

„Nu e deloc bine când unități din Garda Națională sunt aruncate direct în prima linie pentru a întări pozițiile. Tipii ăștia (din aceste unități) stau pur și simplu acolo, doar cu niște puști”, a declarat un șofer de ambulanță din Donbas.

Ukraine Faces Off With Russia On Edges Of Kherson Oblast, Whose Capital Fell Early In War
Militari din Garda Națională a Ucrainei la un post de control. Foto: Getty Images

Acești militari, slab instruiți și înarmați, sunt de cele mai multe ori izolați de restul trupelor, cu slabe șanse de a putea lua legătura radio pentru a chema artileria sau tancurile în sprijin.

„Când avem de îndeplinit o sarcină, nu putem conta pe sprijinul artileriei”, a declarat Costia, un soldat din Forțele de Apărare Teritorială a cărui companie de 100 de oameni a pierdut 30 de oameni în prima zi pe front.

Lipsa comunicațiilor îi împiedică pe militari să știe ce unități au „la stânga și la dreapta” lor, motiv pentru care aceste unități sunt numite, pur și simplu, „vecini”.

Într-un incident recent petrecut în apropiere de Harkov, doi militari ucraineni au fost uciși într-un schimb de focuri între mai multe unități ucrainene care nu știau una de alta, deși se aflau staționate într-un sector de câțiva kilometri pătrați aflat într-o zonă împădurită.

„Artileria noastră a tras de două ori, în vreme ce artileria rusă de 300 de ori”

În bătălia pentru Severodonețk, ucrainenii au depistat o coloană de tancuri rusești care a apărut la liziera unei păduri. Un comandant de pluton ucrainean a solicitat sprijinul artileriei. Acesta nu a putut lua legătura cu comandantul unității, din cauza bruiajului radioelectronic al rușilor. A reușit însă să ia legătura cu ”Generalul”, sergentul plutonului de militari din Garda Națională.

Când s-a reușit stabilirea comunicațiilor cu bateria, ucrainenii au lansat o dronă cu scopul de a obține coordonatele exacte ale tancurilor rusești.

„Drona a rămas fără baterii. Apoi generatorul s-a stricat, iar drona nu a mai putut fi încărcată. În tot timpul ăsta, un tanc rusesc se învârtea pe lângă noi și trăgea continuu asupra noastră”.

Un alt militar ucrainean a povestit un alt episod în apropiere de Bahmut.

„Ce artilerie să chemăm? Nu avem comunicații. Ultima oară artileria noastră a tras de două ori, în vreme ce rușii au aruncat 300 de obuze peste noi”

În același timp, ucrainenii din trupe mai speciale dispun de stații radio criptate de proveniență americană și pot comunica nestingherit, protejați de bruiajul electronic al rușilor. Aceste stații au o putere mai mare, avantaj care, în același timp, vine cu un dezavantaj: în felul acesta rușii ar putea identifica de unde vine semnalul și ar localiza exact poziția unității ucrainene.

profimedia-0700557327
Militari ucraineni se adăpostesc de tirul artileriei ruse în Lisiceansk, Lugansk. Foto: Profimedia Images

Acesta e și motivul pentru care militarii Kievului sunt instruiți să folosească stațiile doar pentru comunicații urgente, așa cum a cu prilejul retragerii din Severodonețk.

Armata ucraieană s-a retras zilele trecute din Severdonețk după ce orașul, care a fost scena unor lupte aprige în ultimele săptămâni, a fost ocupat în întregime de ruși. Un militar ucrainean a povestit, cu acest prilej, că armata rusă folosește tactica „pământului pârjolit”.

„Dacă ar fi doar infanterie și un asalt, am fi în continuare capabili să ne apărăm, dar tactica lor este să distrugă toate clădirile, să distrugă tot ce există și pur și simplu să nu avem unde să ne retragem, unde să ducem un război de poziție, de unde să ne apărăm”, a spus militarul ucrainean din Donbas.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed