O noapte nebună

0
80

A fost noaptea canotajului, a reinînvierii unui sport glorios… Sincer, ori de cât ori o auzeam pe marea Elisabeta Lipă spunând că are o generație mai tare ca ale ei, ziceam că Doamna se încarcă absurd cu optimism. E adevărat, au existat semnale dese, ba un european, ba o cupă mondială, dar suntem la JO, și echipajele noastre mustesc de juni sportivi. O fi generație pentru Paris, pentru Los Angeles, dar nu pentru Tokyo. Ba pentru Tokyo, insistă Lipă. Și Doamna aceasta a avut mare dreptate!

După ce vezi cursa finală făcută de Simona Radiș și Ancuța Bodnar constați că aceste fete te-au deposedat de ceva ce suporterul sportului îl poartă în desagă ori de câte ori este o mare competiție. Da, fetele astea ne-au răpit emoțiile, ne-au răpit starea aia de încordare aferentă unei finale imense… Ne-au făcut, pentru că au desființat pur și simplu această probă! Cel mai bun timp olimpic, vreo două bărci în fața urmăritoarelor, un AUR clar! Și au doar 22 de ani fiecare…. Paranteză. Gazdele JO s-au gândit să îi lase pe sportivi să dea masca jos la festivitatea de premiere pentru 30 de secunde. Dar nu și la intonarea imnului! Păi ăsta-i cel mai emoționant moment al întrecerii. Fericirea, lacrimile, intonarea imnului au fost răpite de masca asta nenorocită. De virusul ăsta parșiv…

Emoțiile însă au fost la locul lor la cursa băieților de la 4 rame fără cârmaci. Cursa a fost, fără exagerare, antologică!!!! Ai noștri, Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari, au plecat în trombă și la 500 de metri erau primii! Situația s-a schimbat rapid și în față au trecut cangurii care s-au lansat foarte tare în față, fără perspective pentru urmăritori. Ne-a rămas să ne batem pentru argint cu britanicii, cei care au dominat această probă ani buni. Cum ar veni, suntem victime sigure. Apar și italienii și din acest moment intervin temerile că vom fi scoși din medalie. Pentru câteva sute de metri se luptă în trei, australienii fiind cu o barcă în față.. Dar la 1.750 de metri, se întâmplă ceva ciudat… Rămași fără cârmă, britanicii intră pe culoarul italienilor și se părea că vom asista la o ciocnire epocală. Puțin a lipsit! Românii, aflați pe trei la un moment dat, au revenit pe doi și așa au terminat! Argint! IMENS!

Și isprăvile canotajului nu s-au oprit aici, pentru că alte trei bărci vor fi în finală, inclusiv fetele de la 8+1 care au obținut în recalificări cea mai bună performanță mondială. Mai exact, record mondial!!! Acest sport a ieșit din mormânt și e mai viu ca oricând… Elisabeta Lipă a spus că se va îmbăta! Așteptăm cu mare interes…

La înot, David Popovici a obținut al cincilea timp în semifinalele de la 100 de metri liber și merge în finală. Lupta va fi grea pentru că rusul Kolesnikov, americanul Dressel și cangurul Chalmers sunt puși pe fapte mari. Asta a fost astă noapte!

Și a venit ziua!

Maria Claudia Nechita a fost oprită în sferturi de o japoneză aprigă și mai bună, să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului. Nu-i nimic, Claudia, ești prima femeie din România care a obținut o victorie la JO la box. Din păcate, această disciplină macină în gol an de an și doar ambiția uneia ca Nechita ne mai arată că existăm în pugilism. Și pare incredibil din moment ce sportivii sunt fără sparing, fără meciuri, fără hrană… fără hrană!? HRANĂ???

Preacruda Mădălina Amăistroaie a fost învinsă de o chinezoaică la tir cu arcul după un meci curajos. Are tot timpul din lume să îmbunătățească locul 37 de anul acesta…

Ne-a rugat Ana Maria să nu mai vorbim de rău sportivii români de la JO! Nu o mai facem! Tocmai s-a terminat meciul de fotbal și echipa nostră a fost praf și pulbere! Soft, nu?

În altă ordine de idei. La rugby masculin, e deja dictatură, Fiji reușind al doilea aur consecutiv. La tenis, Djokovici ar trebui declarat de acum câștigător. E prea cald ca să-i mai chinui și pe ceilalți… La femei, cad capete unul după altul, ultimul fiind al Muguruzei. A fost mișto la Bran, prin Ardeal, măcar cu atât să rămână. Paranteză, lacrimile Carlei Navarro Suarez de ieri, după înfrângerea de la dublu, sunt de neuitat. Exemplară sportivă… Roglic de la ciclism a răzbunat toate necazurile din Turul Franței de anul trecut și din 2021 și a venit pe primul loc la proba de contratimp. De două zile, americanii orbecăie de colo colo după ce Simone Biles s-a înfrățit cu abandonul. Nu poate mental! Și cât s-au străduit să fabrice o nouă Nadia! Asta nu se va putea în vecii vecilor, AMIN! Dacă nu ești în stare să execuți săritura Amânar, păi tu vrei să fii Nadia??? Să se consoleze cu revenirea NBA-ului, după caftul încasat cu Franța… Atât, urmează o nouă noapte!!!