O zi onorabilă pentru români

0

Nu a fost o zi rea pentru sportivii noștri, chiar dacă nu am avut parte de medalii. Dar până atunci, trebuie neapărat să vorbesc despre cea mai uluitoare performanță de la aceste Jocuri Olimpice. În reuniunea atletică de dimineață, norvegianul Karsten Warholm a trimis la plimbare o bornă considerată imposibil de trecut de către homo sapiens sapiens.

Este vorba de timpul de 46 de secunde la cursa de 400 de metri garduri masculin. Norvegianul acesta, care avea în panoplie recordul mondial, recent de altfel, a alergat ca un nebun și probabil timpul de 45.94 i se datorează și concurentului său, americanul Rai Benjamin. La trecerea ultimului gard, Benjamin mai că avea să-l depășească pe norvegian însă un resort invizibil l-a aruncat pe Karsten câțiva metri în față… Incredibilă imagine! Ca un adevărat nordic ce se respectă, Karsten a început să urle, să își rupă tricoul de pe el, să facă spectacol… Veteranii scrisului susțin că de la Bob Beamon nu s-a mai văzut așa ceva. În 1968, la JO de la Ciudad de Mexico, recordul mondial la săritura în lungime masculin a fost corectat cu 55 de centimetri, performanță nepământeană. Recordul lui Beamon a ținut până în 1991, când a fost depășit de Mike Powell, 8,95.

Fără îndoială, actualul Serghei Bubka se numește Armand Duplantis din Suedia. A câștigat concursul de sărituri cu prăjina cu o nonșalanță de invidiat. Încurajat de un stadion gol, Armand a încercat să egaleze recordul mondial, de 6.18 metri, deținut tot de el. A fost foarte aproape la prima săritură când ștacheta, suită la 6.19 metri, a căzut după o atingere insesizabilă. A doua săritură a fost ratată iar la cea de-a treia a părut că are rezerve suficiente pentru a trece dar a atins ștecheta cu mâna… Oricum, omul este incredibil și spectaculos! Probabil, recordul acesta de 6.18 va avea o viață scurtă…

Pasionant a fost și la proba feminină de aruncare a ciocanului, unde am fost direct interesați pentru că la start am avut-o pe Bianca Ghelber. După trei aruncări de fiecare, sportiva noastră ocupa locul 4, cu cea mai bună performanță din carieră, 74.18!!! Două sportive, o poloneză și o franțuzoaică, au reușit în jumătatea a doua a întrecerii aruncări mai bune și Bianca a încheiat competiția pe 6. Dar cu ”personal best”. Primele trei poziții au fost ocupate de niște ”monstruoase”, iertată-mi fie expresia.

Malaika Mihambo din Germania a învins la întrecerea de sărituri în lungime feminin, iar jamaicanca Elaine Thompson-Herah a câștigat și la 200 metri, după ce a luat aurul la 100 metri. La 800 de metri feminin, Athing Mu din SUA n-a dat nicio o șansă adversarelor. Pe doi a sosit o tânără din Marea Britanie, care a scăpat un WTF de fericire…. Cine are posibilitatea să vadă cursa să urmărească modul cum a fost obținută medalia de bronz, de unde a plecat și ce a putut să realizeze americanca Rogers pe ultima sută de metri.

O performanță onorabilă au obținut băieții de la caiac-canoe, Victor Mihalachi și Cătălin Chirilă, locul 5 în finală. S-au înfipt încă de la început pe această poziție și pe parcursul celor 1.000 de metri nici n-au trecut de nimeni dar și nici n-au fost întrecuți de echipajele din spate.

Un ”meci de poveste”, după cum susțin reprezentanții Federației Române de Lupte, a făcut Kriszta Incze împotriva Mariannei Sastin din Ungaria, fostă campioană mondială și europeană. Din păcate, în sferturi a fost învinsă categoric de o sportivă din Kârgâstan. Cum adeversara a ajuns în finală, Krista Incze va concura mâine în recalificări. Oricum, ce a făcut până acum la Tokyo, merită aprecieri, având în vedere că a fost prima oară când participă la JO.

La gimnastică, știm cu toții necazul Larisei Iordache. Nu o să insist pentru că dacă mă uit la nota din calificări și la ceea ce s-a scos în finala de la bârnă, mă schimb la față… Simone Billes a scos bronz, extrem de puțin dacă ne raportăm la așteptările extratestre ale americanilor.

Din păcate, Andrei Rareş Toader n-a reușit să se califice în finala olimpică de la aruncarea greutăţii…

În rest, la baschet masculin, Dream Team-ul tras de păr al americanilor a învis Spania, dar desprinderea s-a făcut în ultima parte a meciului. Nu știu de ce tot se flutură această sintagmă pentru sportivii din NBA care vin la diversele competiții mondiale și olimpice pentru că nimeni și nimic n-au avut anvergura adevăratului și unicului Dream Team din istorie, cel de la Barcelona 1992. În fine… Franța, învingătoarea americanilor, a câștigat dramatic în fața Italiei, iar Slovenia a bătut Germania.

La box, a fost o zi complicată pentru cubanezi. Din cinci sportivi urcați pe ring, doi s-au pierdut pe drum, grație unui britanic și, respectiv, unui rus. Vorbesc doar despre cubanezi pentru că de când l-am văzut pe Felix Savon la București, la Campionatele Mondiale de Tineret ținute pe fostul patinoar, în vremea tovarășului, nu am ochi pentru altcineva. Și am mai zărit cubanezi și la preistorica Centură de Aur… Un mic PS. Învingătoarea Claudiei Nichita, o japoneză ageră și rapidă, a câștigat medalia de aur.

La fotbal masculin, am avut semifinalele… Brazilia, cu Dani Alves, a câștigat la penalty-uri împotriva Mexicului, care a venit la JO cu portarul Ochoa, unul dintre cei mai buni din lume. În cealaltă semifinală, Asensio de la Real Madrid a înscris singurul gol al partidei cu Japonia, în minutul 115…

În sferturile de la handbal masculin am avut spectacol la Spania-Suedia, 34-33, și la Danemarca-Norvegia, 31-25. Franța a trecut la pas de Bahrain, 42-28, și în al patrulea meci, atenție maximă, Egipt-Germania 31-26!!!!

E dramă în India, pentru că echipa masculină de hochei pe iarbă a pierdut la Belgia, în semifinale. În Germania nu știu cât de dramă e, pesemne că deloc, pentru că Australia a fost mai bună, în celelălalt meci.

S-au acordat medalii la navigație la vreo patru probe dar sunt complet străin de așa ceva și spun doar că la ora asta sunt în culmea fericirii vreo doi britanici, un brazilian și italian! Ei și bărcile lor…

În sferturile de la volei masculin, Rusia trece lejer de Canada, Brazilia în același mod de Japonia, iar Argentina și Italia s-au bătut la sânge într-un alt meci. Au câștigat italienii de limbă spaniolă :), cu 3-2. Apropo, meciurile de volei masculin sunt senzaționale!

Mâine o vom urmări pe Krista Incze în cursa ei de a obține bronzul iar la atletism va concura Alexandru Novac, la aruncarea suliței.