Oamenii lui Patriciu pleacă. Primul exit: Eric Kish

0

“Niciodată nu mi-am propus să rămân în Rompetrol mai departe de consumarea acestei tranziţii (transferul a 100% din acţiuni către firma de stat kazahă – KazMunaiGaz, n. red.) pentru că nu cred că pot veni cu mai multă valoare adăugată”, a explicat el.

“Am zece ani de Rompetrol, am fost unul dintre primii care au participat la restructurare, am adus compania aici, cred că este momentul să las alţi tineri în locul meu”, a continuat acesta. “Probabil, Kish, dar şi ceilalţi din Rompetrol care îl vor urma au ajuns la o înţelegere amiabilă cu KazMunaiGaz privind plecarea din companie. În mod clar, noul patronat al Rompetrol are o altă viziune decât aceştia”, comentează Andrei Chirilescu, director general adjunct al LukOil România, unuia dintre principalii competitorii ai Rompetrol. La rândul său, analistul Aurelian Dochia spune că, “acum, cel mai grav lucru pentru Rompetrol ar fi un conflict, în urma căruia toată echipa veche să plece”.

Kish este, de altfel, un antreprenor şi are mai multe businessuri personale în care se va implica mai departe. El a fost principalul strateg în restructurarea rafinăriei Petromidia şi este unul dintre “managerii de criză” din Rompetrol care au ajutat cel mai mult la dezvoltarea acestui grup. Rompetrol este astăzi o companie petrolieră multinaţională, cu sediul în Amsterdam (Olanda), desfăşurându-şi activitatea în 13 ţări şi având majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania sau sud-estul Europei.

Eric Kish, aflat acum în concediu pânã la 1 septembrie, este însă primul dintre cei consideraţi “oamenii lui Patriciu” care îşi anunţă plecarea din Rompetrol. Dan Ionescu, directorul operaţional (COO) al grupului, şi Adrian Petruş, directorul financiar (CFO), sunt cei care îl vor urma, potrivit aceloraşi surse din piaţă. Niciunul dintre cei doi nu a putut fi contactat, ieri, pânã la închiderea ediþiei, pentru informaţii suplimentare pe această temă. Dan Ionescu lucrează tot de circa zece ani în cadrul Rompetrol şi a condus operaţiunile grupului de dezvoltare pentru aprovizionare şi comerţ în Bucureşti, Rafinăria Petromidia, şi filialele grupului din Elveţia, Franţa şi Spania – Vector Energy AG şi Dyneff. Anterior a lucrat pentru LukOil şi Petrom. Adrian Petruş este directorul financiar al grupului Rompetrol şi s-a alăturat companiei din 2002. “Probabil, vor fi şi alte surprize în organigrama ce ar urma să fie aprobată pe 29 iulie”, au mai spus sursele în cauză.

Potrivit acestora, planul kazahilor, care controlează acum 100% Grupul Rompetrol, este de a înlocui managerii formaţi în jurul lui Dinu Patriciu cu “oamenii lor de încredere, indiferent că sunt kazahi sau români care le-au adoptat stilul”. Cel mai important activ al Grupului Rompetrol este rafinăria Petromidia, urmată de lanţul de circa 400 de benzinării. Strategia kazahilor pentru grupul fondat de Dinu Patriciu este actualmente necunoscută, planul fiind transformarea Rompetrol într-o filială a companiei de stat KazMunaiGaz, au continuat sursele citate. La începutul acestei luni, kazahul Saduokhas Meralyiev, fost adjunct al lui Patriciu în calitate de deputy CEO, a fost numit director general al grupului în locul omului de afaceri român. Meralyiev era anterior directorul general adjunct însărcinat cu operaţiunile grupului, adicã ºeful direct al lui Dan Ionescu.

Dinu Patriciu a rămas membru în Consiliul de Administraţie (CA) al grupului care ar urma să fie condus prin intermediul CA. Patriciu a vândut în 2007 companiei de stat din Kazahstan KazMunaiGaz 75% din Rompetrol Group, pentru 1,6 miliarde dolari. Pe 24 iunie 2009, el a cedat acţionarului majoritar şi participaţia de 25% pe care o mai deţinea la Rompetrol.

Grupul kazah KazMunaiGaz a înregistrat o scădere de 86% a profitului net în primul semestru al anului, la 39,2 miliarde tenge (260 milioane de dolari), faţă de 271,5 miliarde tenge (1,8 miliarde dolari) în perioada similară din 2008.

Producţia de petrol a avansat cu 1,2%, la nouă milioane de tone metrice în primele şase luni ale anului, potrivit unui comunicat al KMG. Grupul kazah este acţionarul majoritar al companiei KazMunaiGas Exploration and Production, listată la bursa de la Londra.