Obama l-a demis pe Generalul McChrystal din fruntea trupelor NATO din Afganistan (VIDEO)

0

Generalul Stanley McChrystal a fost demis miercuri din funcţia de comandant al forţelor NATO din Afganistan. Nu din cauza „insultelor personale” la adresa unor membri ai Administraţiei, a spus preşedintele Obama, ci pentru că a avut un comportament nepotrivit cu criteriile cerute unui general. „A făcut o greşeală gravă şi a dat dovadă de un raţionament slab”, a spus şi secretarul apărării, Robert Gates. McChrystal şi-a cerut scuze şi şi-a asumat greşeala: „În cariera mea, am trăit după principiile onoarei şi integrităţii profesionale. Ceea ce reflectă acest articol nu corespunde acestor standarde.”, a subliniat el.

Plecarea lui McChrystal şi înlocuirea lui cu generalul David Petraeus, eroul din Irak, nu reprezintă o schimbare de strategie, a precizat Barack Obama. Schimbarea la vârful trupelor NATO din Afganistan vine într-un moment în care militarii străini se confruntă cu o recrudescenţă a atacurilor comise de talibani; potrivit presei internaţionale, iunie a devenit cea mai sângeroasă lună pentru operaţiunile NATO, de la intervenţia în această ţară, în urmă cu nouă ani. 76 de soldaţi şi-au pierdut viaţa de la începutul lunii în Afganistan.

Potrivit NATO, opt militari, printre care şi doi români, au murit miercuri. Tot miercuri, şapte angajaţi ai unei firme private de securitate au murit în urma unui atac cu bombă, revendicat de talibani. Oficialii afgani au avertizat că demiterea generalului Stanley McChrystal va submina progresele înregistrate în război şi ar putea pune în pericol operaţiunea crucială de securitate care se desfăşoară în fiefurile talibane din sudul ţării.