x


  • EUR
    4.8398
    USD
    4.3112
string(14) "techampscience"

Ochelarii lui ZUCKERBERG, gadget-ul care va înlocui smartphone-urile

Facebook şi Ray-Ban lucrează la o pereche de ochelari smart care să înlocuiască smartphone-urile.

Author: Mihai Voican | Sursa: ECONOMICA.NET | Publicat: 25.09.2019, 7:46

Facebook lucrează de câţiva ani în Laboratorul Facebook Reality din Washington pentru a dezvolta ochelari cu realitate augmentată, dar proiectul a intrat în impas, aşa că pentru a-l dezvolta în continuare, compania a încheiat un parteneriat cu producătorul de ochelari Ray-Ban.

 

Facebook speră acum că un parteneriat cu Ray-Ban va duce proiectul la sfârșit, iar produsul va putea fi cumpărat undeva între 2023 și 2025, potrivit unor surse apropiate proiectului, citate de publicația CNBC.

 

Ochelarii au primit codul intern Orion și sunt concepuți pentru a înlocui smartphone-urile. Ochelarii ar permite utilizatorilor să efectueze apeluri și să facă live stream pe social media cu ajutorului unei camere de luat vederi. De asemenea, ochelarii vor afișa informații utilizatorilor pe un ecran mic.

 

Facebook dezvoltă, de asemenea, cu ajutorul inteligenței artificiale un asistent vocal care să fie folosit pentru ochelari. În plus, compania a experimentat cu un dispozitiv în formă de inel care ar permite utilizatorilor să introducă informații prin intermediul senzorului de mișcare. Aparatul este numele de cod Agios.

 

Compania are sute de angajați la birourile sale din Redmond, Washington, care lucrează la tehnologia pentru ochelarii AR, dar, până în prezent, Facebook s-a străduit să reducă dimensiunea dispozitivului pentru a deveni atrăgători din punct de vedere comercial.

 

Având în vedere complexitatea proiectului și durata mare de realizare, nu există nicio garanție că va fi finalizat la timp. Însă, sursele familiarizate cu proiectul spun că CEO-ul Mark Zuckerberg are un interes puternic pentru ochelari și l-a rugat pe șeful hardware Andrew Bosworth să le acorde prioritate.

 

Facebook nu este singura companie interesată să dezvolte ochelari cu realitate augmentată. Deja, Microsoft face casca HoloLens 2, Snapchat vinde ochelarii Spectacles, iar startupul din Florida Magic Leap comercializeayă ochelarii Magic Leap One AR, deși niciunul dintre aceste dispozitive nu a devenit un hit. De asemenea, Apple lucrează la un produs similar care ar putea ajunge pe piață încă din anul viitor.

 

Luxottica este compania-mamă a mărcilor Ray-Ban, Oakley și a altor ochelari de soare. Compania a mai experimentat în trecut cu această tehnologie, în cadrul unui parteneriat din 2014 cu Google pentru proiectarea, dezvoltarea și distribuirea dispozitivului Google Glass.