ONG-uri şi asociaţii de medici solicită Guvernului susţinerea directivei europene antifumat

„Prin scrisoarea deschisă trimisă la sfârşitul lunii martie către premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul Sănătăţii, Eugen Gheorghe Nicolăescu, şi ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, organizaţiile cer adoptarea, în cadrul şedinţelor Consiliului Europei, a unei poziţii naţionale care să sprijine introducerea obligativităţii ambalajelor standardizate, inclusiv a pictogramelor mari, obligatorii, pe faţa şi pe spatele pachetelor de ţigarete şi tutun”, se arată într-un comunicat remis miercuri.

 

Acţiunea este una comună la nivel european, întreprinsă de ONG-uri din toate ţările UE, care au transmis solicitări similare către Guvernele din statele lor.

 

„Tutunul nu este doar o chestiune de alegere de stil de viaţă pentru adulţi, peste două treimi din fumătorii europeni încep să fumeze înainte de vârsta de 18 ani. Tutunul este un produs care creează dependenţă, este letal şi care, pe termen lung, ucide jumătate din utilizatorii săi. În acest sens, comunitatea de sănătate publică salută aceste propuneri, ca un pas în direcţia corectă spre reducerea atractivităţii tutunului, în special pentru tineri, şi susţine că această directivă poate şi trebuie să meargă mai departe, cu reglementări mult mai stricte. Facem apel către Guvernul României de a adopta, în cadrul şedinţelor de la Consiliul Europei, o poziţie naţională care să asigure sprijin pentru obligativitatea ambalajelor standardizate, inclusiv avertismente mari, obligatorii, unde imaginea acoperă 80% din faţa şi din spatele pachetelor”, se precizează în scrisoarea deschisă trimisă reprezentanţilor Guvernului.

 

Potrivit sursei citate, propunerea de directivă, aflată în dezbaterea Guvernelor UE, prevede introducerea unor avertismente grafice obligatorii, care acoperă 75% pe feţele principale ale pachetelor de ţigări; interzice utilizarea aromelor caracteristice cum sunt mentolul sau aromele de fructe; interzice utilizarea elementelor care pot induce în eroare, inclusiv ţigările slim şi superslim; introduce elemente de securitate pe pachetele de tutun care vor contribui la lupta împotriva comerţului ilicit.

 

O cercetare Eurobarometru publicată în 2012 arată că 76% din populaţia UE şi 74% dintre români sprijină introducerea avertismentelor ilustrate de mari dimensiuni, iar 57% susţin interzicerea pe ambalaje a logo-urilor, a culorilor şi elementelor de promovare.

 

„Reglementările parţiale nu sunt suficiente pentru a încetini tendinţa spre boală şi decese premature cauzate de tutun. S-a demonstrat că numai prin revizuirea şi actualizarea în mod regulat a politicilor de control al tutunului se pot sprijini guvernele să reducă prevalenţa fumatului şi prejudiciile pe care acesta le provoacă. În Europa, dar şi în România, scăderea consumului de tutun este prea lentă. Cercetările recente au raportat o scădere a fumatului de doar un punct procentual pe parcursul a trei ani, pentru rata actuală de 28%. Prin comparaţie, ratele de fumat în Australia şi Canada, liderii la nivel mondial în controlul tutunului, au scăzut în mod constant datorită politicilor puternice de control al tutunului şi sunt în prezent la aproximativ 17%”, menţionează sursa citată.

 

Datele oficiale arată că 700.000 de cetăţenii ai Uniunii Europene mor prematur în fiecare an din cauza consumului de tutun şi aproape 13 milioane de persoane din cele 27 de ţări ale UE suferă de boli generate de fumat, cu efecte devastatoare asupra economiilor, societăţilor şi sistemelor de asistenţă medicală. Costul anual estimat, legat de consumul de tutun, pentru economia europeană, depăşeşte de o jumătate de trilion de euro (500 de miliarde de euro) sau aproximativ 4,6% din PIB-ul UE.

 

Printre semnatarii scrisorii se numără Societatea Română de Pneumologie, Asociaţia Naţională de Prevenire şi Combatere a Cancerului sau Colegiul Farmaciştilor din România.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed