Open banking în România 2019

În 2019 toate băncile din România sunt obligate de directiva EU PSD2 să creeze sisteme API de openbanking pentru interconectare cu companii financiare (fintech). Pe scurt, nouă directiva va revoluţiona industria bancară. Intrarea pe piaţă a firmelor fintech se va face prin intermediul unor aplicaţii, iar băncile vor fi obligate să furnizeze aceste aplicaţii firmelor, pentru că acestea să aibă acces la conturile clienţilor, acesta fiind conceptul de open banking.

Nouă directiva PSD2 va permite şi platformelor digitale de plăţi online, precum Tradesilvania.com, să se conecteze la sistemele online ale băncilor. Acest lucru le permite să facă tranzacţii şi retrageri în mod automat, şi va permite stocarea de fonduri din bănci, în portofele digitale. Portofelul digital simplifica procesul de utilizare a platformei de criptomonede, şi este necesar pentru plăţile efectuate cu bitcoin sau alte monede virtuale. PSD2 va asigura transparentă şi concurenţă loială, şi va elimina barierele de intrare pentru noile servicii de plată, care vor aduce beneficii clienţilor. PSD2 va modifica lanţul valoric al plăţilor, şi va schimba modelele de afaceri care sunt profitabile. Atunci când clienţii băncii pot utiliza furnizori terţi, cum ar fi platforme sociale sau aplicaţii de mesagerie, pentru a plăti facturi direct din conturile lor bancare, băncile ar putea pierde multe dintre interacţiunile cu clienţii – dacă băncile nu creează soluţii la fel de atractive.

Aceste soluţii financiare au fost dezvoltate pentru o gestionare mai uşoară şi mai bună a banilor. Monopolul băncilor asupra datelor clienţilor lor, dispare. Acest lucru permite clienţilor băncii, atât afacerilor, cât şi consumatorilor, să ofere unor terţi permisiunea de a primi datele lor de la bănci. O terţă parte poate, de exemplu, să iniţieze plăti pentru utilizatori direct din conturile lor bancare, evident, cu acordul acestora.

De ce avem nevoie de PSD2?

În primul rând, progresele tehnologice au împins industria plăţilor spre viitor. Vedem metode de plată cu totul noi şi modele de afaceri în întregime noi – şi acestea trebuie să fie reglementate. Având în vedere că oamenii devin mai digitali şi mai mobili în abordarea lor faţă de companii, băncile, precum şi instituţiile nebancare, vor trebui să urmeze această tendinţă. Aceşti consumatori de tehnologie inteligenta cer servicii financiare care sunt mai rapide, mai puţin formale, mai personalizate, uşor accesibile şi mai ieftine. Până în prezent, instituţiile non-bancare s-au dovedit a îndeplini aceste cerinţe într-un mod mai inovativ, şi orientat mai mult spre om, decât au făcut-o multe bănci tradiţionale. Consumatorii se obişnuiesc încet să utilizeze non-bancile pentru sarcini financiare, şi se pare că această tendinţă continuă. Paypal există deja de aproape 15 ani, şi a câştigat o mare încredere printre consumatori.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/top-view-of-man-holding-android-smartphone-near-macbook-and-newspaper-938965/

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri