După câțiva ani petrecuți pe internet, indiferent dacă îți găsești refugiul pe Facebook, Twitter, Instagram, Reddit sau în secțiunea de comentarii a unui site important de știri, probabil ”te-ai bucurat” multe înjurături, ofense teribile, amenințări, comparații înjositoare și multe alte manifestări de răutate. Partea ciudată este că, deși în mediul online ai fost făcut rasist, extremist, homofob, prost, handicapat sau comunist, sunt șanse foarte mari ca ”în lumea reală” să nu-ți fi trecut aceleași cuvinte pe la urechi, scrie Alexandru Puiu în PlayTech.ro
Motivele din spatele acestui set de circumstanțe sunt multe și nici măcar nu pleacă toate de la gradul extrem de anonimitate pe care ți-l conferă internetul.
Nu este exclus să întâmpini situații similare cu prieteni din liceu, amici din facultate sau cunoscuți de pe Facebook pe care i-ai întâlnit o dată la o conferință. Cu toți devenim mai agresivi pe internet sau, în cel mai bun caz, mai sarcastici, mai cinici, sceptici, cătrăniți. Internetul te face să-ți pierzi încrederea în umanitate, iar acest detaliu este cel mai trist.
Percepția ta despre umanitate este influențată în mod direct de tipul de interacțiuni pe care le ai cu oamenii, online sau în lumea reală. Dacă îți petreci o mare parte din timp în fața calculatorului, s-ar putea să devii mai trist pentru că vezi tot răul din lume manifestat printr-o mână de oameni incredibil de vocali.
În situația în care ai o afinitate pentru deplasări, natură sau pur și simplu lucrezi într-o colectivitate numeroasă, concluziile tale vor fi cu totul altele. Fă o pană într-un sens giratoriu din centrul orașului și vei fi uimit de numărul oamenilor care vor încerca să te ajute. Față în față, oamenii sunt mai buni.
Din păcate, internetul este atât de vast și complex, dincolo de faptul că este anonim, încât tinde să-ți fie imposibil să conștientizezi faptul că un om care ți-a dat un comentariu negativ asupra frezei, kilogramelor pierdute sau manifestării tale creative, nu ilustrează o opinie generală.
Acel troll, hater sau om rău nu reprezintă umanitatea, ci doar atât, un om.
articolul integral aici: