Opt sfaturi pentru un ten sănătos și luminos

De cele mai multe ori apelăm la produse cosmetice și diverse tratamente pentru un ten curat și luminos, însă acestea nu sunt suficiente. Există și alți factori pe care trebuie să îi avem în vedere pentru o piele frumoasă.

Iată câteva sfaturi de la specialiști pentru îngrijirea tenului:

1. Curățare

Curățarea tenului reprezintă cel mai important pas în îngrijirea tenului. Încearcă să eviți produsele de curățare cu surfactanți duri, indiferent de tipul tău de ten, pentru că, pe termen lung, aceștia îți pot dezechilibra bariera naturală a pielii. Ingredientele cu proprietăți calmante, lipsa parfumului și a alcoolului sunt printre principalele lucruri după care trebuie să te uiți atunci când cauți un produs de curățare blând. De asemenea, este recomandat ca acesta să aibă pH neutru sau scăzut. 

2. Exfoliere

Exfolierea, fie chimică sau mecanică, ajută la îndepărtarea stratului de celule moarte de pe suprafața pielii și stimulează dezvoltarea de noi celule, pentru un ten luminos și neted. 

În timp ce exfolianții mecanici, pot da rezultate bune, atât timp cât sunt blânzi, cei chimici, precum acizii AHA și BHA, pătrund mai adânc în țesuturile pielii și sunt, astfel, mai eficienți. Dacă alegi să folosești un exfoliant chimic, ai grijă să nu exagerezi cu aplicările și cantitatea de produs. O dată pe săptămână este suficient, atât timp cât nu ai tenul sensibil sau foarte uscat. Altfel, poți folosi exfoliantul la două săptămâni sau chiar o dată pe lună. 

Exfolianții chimici pot fi alpha hydroxy (AHA), beta hydroxy (BHA) sau polyhydroxy (PHA). Pentru un ten normal, mixt sau gras, acizii BHA și AHA sunt benefici. Însă, dacă ne referim la tenuri uscate sau sensibile, poți alege un exfoliant PHA sau un AHA mai blând. 

3. Hidratare

Produsele hidratante și emoliente sunt cheia unui ten sănătos, pentru că atrag apa în țesuturi și o captează, așa încât tenul rămâne mai neted și suplu pentru mai mult timp, bariera naturală este protejată, iar ridurile sunt estompate și încetinite în procesul de formare. 

Dacă ai tenul uscat, poți oferi un plus de hidratare cu un ser cu acid hialuronic sau glicerină. Aceste ingrediente acționează ca niște umectanți, atrăgând și reținând apa în țesuturile superficiale ale pielii. 

În ceea ce privește crema hidratantă, alege un produs cât mai emolient și blând, cu ingrediente calmante și reparatoare. 

Pentru acel plus de strălucire, poți să aplici, preferabil dimineața, un ser cu vitamina C sau cu alți antioxidanți, care luptă împotriva stresului oxidativ și redau un aspect radiant și sănătos. În plus, vitamina C ajută la estomparea petelor pigmentare, stimulează producția de colagen și face echipă bună cu crema de protecție solară, pentru o protejare optimă a pielii de razele ultraviolete. 

Schimbări în stilul de viață

În timp ce produsele cosmetice pe care le aplici pe ten te pot ajuta mult, o piele sănătoasă este menținută și cu ajutorul unor schimbări în stilul de viață. 

4. Consumă grăsimi sănătoase

Alimentația joacă un rol esențial în frumusețea și sănătatea pielii. Pentru un ten radiant, este important să integrezi acizi grași Omega-3 în rutina ta alimentară. Vei observa că, atunci când nu consumi suficiente alimente cu acizi grași Omega-3, pielea ta nu este la fel de luminoasă și netedă. 

Printre principalele surse de acizi grași Omega-3 se numără avocado-ul, macroul, somonul, stridiile, semințele de in și nucile. Totodată, poți opta pentru un supliment alimentar cu Omega-3. 

5. Nu ignora antioxidanții

Cercetările arată că antioxidanții, care se regăsesc în numeroase alimente, au un impact direct asupra calității pielii. Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți, care stimulează producția de colagen și protejează pielea de îmbătrânire prematură și pete pigmentare. 

Antioxidanții se regăsesc din belșug și în anumite băuturi, în special în ceaiul verde. Consumă astfel de alimente pentru un ten mai luminos, o piele mai elastică și mai sănătoasă. 

6. Fii moderată în privința consumului de zahăr

Zahărul poate da curs multor procese negative în organism, de la îmbătrânire celulară, până la dezvoltarea de afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul. În plus, alimentele cu un indice glicemic crescut sunt absorbite mult mai rapid în organism, ceea ce duce la o creștere accelerată a glicemiei și insulinei.  

Principalele alimente cu indice glicemic crescut sunt pâinea albă, orezul alb, sucurile acidulate și cartofii prăjiți. 

Insulina crescută a fost asociată cu un nivel excesiv de sebum secretat la nivelul feței, ceea ce poate duce la apariția coșurilor și a pustulelor acneice. Așadar, dacă tenul tău are tendințe acneice, este bine să fii cumpătată în ceea ce privește consumul de zahăr. 

7. Hidratează-te corespunzător

Hidratarea este importantă pentru sănătatea întregului organism, dar dacă scopul tău este să ai un ten mai luminos și neted, va trebui să acorzi o atenție specială cantității de apă pe care o consumi zilnic. 

Potrivit cercetătorilor, atunci când organismul este bine hidratat, tenul arată mai suplu și mai puțin tern. Acest fenomen se întâmplă pentru că, printr-un consum adecvat de apă, densitatea pielii se schimbă, așa încât aceasta pare mai sănătoasă. În plus, circulația sângelui este stimulată, fapt vizibil și în aspectul elastic al pielii. 

Aportul necesar de apă pe zi diferă de la o persoană la alta, dar, în general, se consideră că atât timp cât urina are o culoare gălbui-pală, înseamnă că nu ești deshidratată. 

8. Renunță la fumat

Un stil de viață sănătos nu permite loc fumatului. Tenul este direct afectat de fumat, atât de cel activ, cât și de cel pasiv, atât timp cât expunerea este frecventă. Nicotina poate duce la îngustarea vaselor de sânge, ceea ce limitează fluxul sanguin și, astfel, aportul de nutrienți și oxigen transportat către cellule scade.

Pentru a te bucura de un ten sănătos, luminos și lipsit de imperfecțiuni, dar și pentru a încetini apariția semnelor de îmbătrânire, renunță la fumat în timp util.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed