Ora de gramatică. Cum se scrie corect: gips sau ghips

Ora de gramatică. Cum se scrie corect: gips sau ghips. În gramatica limbii române pot exista mai multe cuvinte ce ne pot induce în eroare.

Uneori poate forma de plural a cuvintelor este una neașteptată. De asemenea, sunt anumite cuvinte pe care le rostim într-un fel, dar se scriu altfel.

În cazu cuvântului gips sau ghips, care e alegerea corectă? Trebuie precizat că în vorbirea de zi cu zi sunt folosite ambele variante, însă una singură este corectă.

Mai exact, gips este forma greșită, cu toate că foarte mulți oameni o folosesc. Singura variantă acceptată de Dicționarul explicativ al limbii române este ghips.

Ora de gramatică. Cum se scrie corect: gips sau ghips

Termenul provine din limba germană de la cuvântul ”gips”, care a fost preluat de la franțuzescul ”gyps”. Originea acestui cuvânt este însă limba latină ”gypsum”.

De asemenea, de pe dexonline.ro, aflăm că cuvântul ghips este definit ca un ”sulfat natural hidratat de calciu, incolor sau divers colorat, cu aspect sticlos, sidefos ori mătăsos, cu duritate mică, având numeroase utilizări în industrie”. Formula chimică a acestui mineral este: CaSO4 • 2 H2O (sulfat de calciu).

Astfel, forma corectă este:„Doctorul mi-a băgat piciorul în ghips”. Menționăm că ghipsul este un mineral incolor care se poate găsi în mai multe variante. Acesta se formează, în natură, prin cristalizare din soluții suprasaturate în sulfat de calciu din apa de mare, sau prin acțiunea acidului sulfuric asupra rocilor calcaroase.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri