Ora de gramatică. Cum se scrie corect ”virusuri” sau ”viruși”

Ora de gramatică. Cum se scrie corect ”virusuri” sau ”viruși”. Sunt unele cuvinte care ne pot da bătăi de cap atunci când vine vorba de gramatică.

Unul dintre cele mai des utilizate în ultima perioadă este cuvântul ”virus”. Cum arată forma de plural a acestuia?

Ora de gramatică. Cum se scrie corect ”virusuri” sau ”viruși”

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, virusul este definit ca un „program având capacitatea de autoreplicare, conceput pentru a perturba funcționarea calculatoarelor” sau ca un „agent patogen, invizibil cu microscopul obișnuit, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii și provoacă diverse boli infecțioase”.

Deși ambele variante sunt corecte, există câteva lucruri care trebuie știute. Dicţionarul Ortografic Ortoepic şi de Punctuaţie spunecă atunci când vorbim despre domeniul informatic, varianta corectă a pluralului la substantivul virus este doar viruși. În schimb, în domeniul medical ambele forme sunt acceptate.

Ora de gramatică. Cum se scrie corect ”virusuri” sau ”viruși”

”Astfel, dacă suntem în domeniul informaticii, pluralul corect al substantivului virus este viruşi.

De cealaltă parte, dacă trecem în domeniul medical, avem la dispoziţie două variante de plural. Putem spune şi virusuri şi viruşi, atunci când vorbim despre agentul patogen care produce îmbolnăvirea. Sunt cele două variante recomandate de dicţionarul ortografic.

Eu ştiu că, în comunitatea medicală, se spune mai degrabă virusuri. Este varianta răspândită în discursul medicilor atunci când este vorba despre boli, a explicat Ana Iorga la Antena 3 CNN.

Iată și câteva exemplu astfel încât lucrurile să fie mai clare.

Calculatorul meu este plin de viruși. Calculatorul meu este plin de virusuri.

Din păcate, corpul dumneavoastră este infectat cu doi viruși. Din păcate, corpul dumneavoastră este infectat cu două virusuri.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed