ORBAN i-a numit pe oamenii cu care lucrează foarte greu

Premierul Ludovic Orban – președinte al PNL și candidat la Parlament – anunță, în ultima seară de campanie electorală, în emisiune la B1TV, că depolitizarea instituțiilor publice va fi una dintre principalele sale priorități, în viitorul său guvern. Orban a subliniat că e necesară modificarea legii privind statutul funcționarilor publici, apreciind totodată că și politicienii care ajung în funcții, inclusiv miniștrii săi, ar trebui să conștientizeze că nu au cum să facă performanță dacă funcțiile din instituții sunt atribuite unor pile.

 

Ce se întâmplă cu slujbele de Crăciun. Anunțul premierului Orban despre condițiile speciale

 

 

 

„Eu vă spun că cel mai greu mi-a fost să lucrez cu oameni angajați pe pile. Dacă unul nu-și face treaba și te apuci să dai în el, mai sar șapte care-i țin partea, oameni prin intermediul cărora a obținut postul. Apoi nici nu e firesc să ai oameni care nu-și fac treaba, în timp ce alții și-o fac foarte bine… Se creează o atmosferă foarte neplăcută”, a comentat Orban. Chestionat de moderator când anume va scăpa România de angajații pe pile, Orban a răspuns că „totul depinde de legislație și de calitatea managerilor publici”.

„Orice politician va trebui să înțeleagă că dacă vine să conducă un minister, o genție de stat, ca să aibă și să facă performanță are nevoie de o echipă de profesioniști, de funcționari care să știe ce au de făcut, care să vină cu soluții, care să facă treabă. Cu angajați pe pile nu poți face treabă”, a comentat liberalul.

 

Românii mai au o șansă să meargă în ”direcția corectă”. Orban îi cheamă pe toți la vot

 

 

 

Într-o viitoare reformă, funcțiile administrative vor fi complet depolitizate, a transmis premierul Orban. „Politica trebuie să se oprească la funcția de secretar de stat”, a apreciat premierul, adăugând că funcțiile din instituții publice trebuie ocupate de persoane cu statut de funcționari.

„Eu consider că politic trebuie să fie numiți doar ministrul, secretarul de stat, președintele și vicepreședintele de agenție, inclusiv prefectul – pentru că el este reprezentantul Guvernului în teritoriu și este o ipocrizie să pretindem altceva – dar în rest, toate celelalte funcții, locuri de muncă, să fie ocupate de funcționari. Iar funcționarii n-au ce căuta în politică”, a comentat Orban, dând ca exemple sisteme din țări precum Germania sau Marea Britanie: „Nu trebuie să inventăm noi legislația, corpul funcționarilor publici funcționează foarte bine în alte state europene”.

Pentru ocuparea posturilor din instituții, statul trebuie să-și îndrepte atenția spre universități, care scot destui tineri specializați în resurse umane/administrație/management. „Dacă mergi pe principiul selectării obiective, ai șansa să crești performanța instituției, cum se întâmplă în firmele private. Concursul trebuie să fie unul transparent, organizat cu publicitate prealabilă, prin afișarea condițiilor/criteriilor de selecție. Examenele să fie filmate, astfel ca cei care se prezintă la concurs să aibă certitudinea că se pot apăra în cazul în care se simt nedreptățiți. (…) Și mai este un aspect important, salariul trebuie oferit în funcție de performanțe. Acum digilitalizarea ne oferă marele avantaj că putem ști ce și cât face fiecare funcționar. De exemplu, poți să știi câte documentații de achziții elaborează un funcționar. Dacă un angajat face o singură documentație într-o lună și altul face zece documentații, mi se pare să fie remunerat, fiecare, în funcție de cât a prestat”, a comentat Orban.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed