AcasăEconomiePăgubiţii FNI, compensaţi direct şi integral de la bugetul de stat

Păgubiţii FNI, compensaţi direct şi integral de la bugetul de stat

Actul modifică legislaţia de funcţionare a Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din cadrul Ministerului Economiei.

“(…) finanţarea cheltuielilor reprezentând despăgubiri acordate foştilor investitori FNI, înscrise în evidenţele contabile ale AAAS, se asigură integral de la bugetul de stat”, stipulează documentul citat de .

Conform sursei citate, din aceeaşi sursă vor putea fi finanţate şi obligaţiile de plată de despăgubiri către investitorii FNI preluate de AAAS de la fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), integrată între timp în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

AAAS estimează că impactul bugetar al modificării legislative se va cifra la 625 milioane lei. Pe de altă parte, în raportul anual pe 2021 al instituţiei se menţionează că, la finalul anului trecut, AAAS mai avea de plătit 363,5 milioane lei către foştii investitori la FNI. Potrivit Autorităţii, despăgubirea acestora direct de la bugetul de stat este necesară întrucât, în urma analizei realizate de un comitet interministerial, a reieşit “clar” că AAAS nu va realiza venituri proprii suficiente pentru a-şi onora obligaţiile de plată.

Ultimele Articole