Paşapoartele noi eliberate în UE vor include informaţii tipărite privind protecţia consulară

În cazul în care un cetăţean UE are nevoie de ajutor în străinătate şi ţara sa nu are ambasadă sau consulat acolo unde îşi petrece sejurul, el poate solicita asistenţă ambasadei sau consulatului unei alte ţări UE. Acest drept se aplică în situaţii întâlnite în mod curent, cum ar fi furtul unui paşaport, un accident grav sau o boală gravă, precum şi în situaţii de criză – cum ar fi evenimentele recente din Libia.
Pentru a face acest drept mai cunoscut, toate paşapoartele noi eliberate în Uniunea Europeană vor include informaţii tipărite privind protecţia consulară. 20 de state membre ale UE fac deja sau au confirmat că vor face acest lucru pentru toate paşapoartele nou eliberate. Se aşteaptă ca şi celelalte să le urmeze exemplul cât mai curând, potrivit unuo comunicat al CE.

În acest an, unul din şase europeni a planificat să îşi petreacă concediul în afara UE.
În ansamblu, europenii efectuează în fiecare an aproximativ 90 milioane de călătorii în afara UE, fie din motive profesionale, fie pentru agrement.
„Este important ca, atunci când călătoresc în străinătate în această vară, cetăţenii europeni să îşi cunoască drepturile”, a declarat vicepreşedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie. „Dacă statul lor membru nu este reprezentat într-o ţară din afara UE, ei au dreptul de a solicita asistenţă din partea oricărui consulat sau ambasadă UE şi au dreptul la protecţie în aceleaşi condiţii ca şi resortisanţii statului membru către a cărui ambasadă se îndreaptă. În scopul consolidării acestor drepturi şi al facilitării protecţiei consulare cotidiene a cetăţenilor, în următoarele şase luni, Comisia Europeană va propune măsuri legislative în materie de coordonare şi de compensaţie financiară. Protecţia consulară ţine de solidaritatea europeană. Cetăţenii ar trebui să ştie unde să găsească ajutor în caz de necesitate şi nu ar trebui să îşi facă griji cu privire la procedurile administrative”, a subliniat Reding. Singurele ţări în care au reprezentanţe diplomatice toate cele 27 de state membre ale UE sunt Statele Unite, China şi Rusia.

Crizele din Libia, Egipt şi Yemen au pus în evidenţă importanţa sprijinului consular pentru cetăţenii ajunşi în străinătate în voia sorţii. De exemplu, în momentul izbucnirii crizei din Libia, în această ţară se aflau aproximativ 6 000 de cetăţeni UE, dar numai opt state membre aveau reprezentanţe acolo. De asemenea, protecţia consulară este importantă în situaţii curente, cum ar fi pierderea sau furtul unui paşaport, un accident grav sau o boală gravă, arestare sau detenţie. Tratatele UE garantează tuturor cetăţenilor UE dreptul la tratament egal în materie de protecţie din partea autorităţilor diplomatice şi consulare ale oricărui stat membru, atunci când călătoresc sau locuiesc pe teritoriul unei ţări terţe în care propria ţară nu este reprezentată. În aproape toate ţările lumii, cel puţin un stat al UE nu este reprezentat.

Cu toate că 62 % dintre europeni se aşteaptă să primească de la ambasada unei alte ţări UE un ajutor similar celui pe care l-ar primi de la ambasada propriei ţări, nu toţi europenii şi funcţionarii consulari sunt la curent cu dimensiunea UE a protecţiei consulare. În raportul privind cetăţenia din octombrie 2010, Comisia s-a angajat să consolideze, prin măsuri legislative şi o mai bună informare, eficienţa aplicării dreptului la asistenţă în ţări terţe al cetăţenilor UE.

La 23 martie 2011, Comisia a lansat un site web specializat – www.consularprotection.eu – pe care cetăţenii UE care călătoresc în ţări din afara UE pot găsi sfaturi de călătorie, precum şi detaliile persoanelor de contact din cea mai apropiată ambasadă (IP/11/355). De asemenea, înainte de sfârşitul acestui an, Comisia va înainta propuneri legislative care vizează:
– consolidarea gradului de securitate juridică în ceea ce priveşte domeniul de aplicare, condiţiile şi procedurile legate de protecţia consulară şi optimizarea utilizării resurselor, inclusiv în situaţii de criză;
– instituirea măsurilor de coordonare şi cooperare necesare pentru a facilita protecţia consulară curentă pentru cetăţenii UE nereprezentaţi şi pentru a rezolva problema compensaţiilor financiare în materie de protecţie consulară în situaţii de criză.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed