Pătraşcu, iLeo: În 2009, numărul campaniilor s-a redus la jumătate

Potrivit acestuia, unul dintre motivele care a dus la scăderea numărului de campanii de publicitate online este şi acela că timpul scurs nu a fost îndeajuns ca să creeze o cultură în mediul online. "În plus, acum advertiserii se retrag în zona confortabilă de ATL”, explică acesta. Faptul că anul 2009 nu este deloc unul fast pentru industria online autohtonă este subliniat şi de efervescenţa din 2008. "Noi am avut în 2008, maximul de campanii, 40. Acum, numărul acestora s-a redus la jumătate”, spune Mugur Pătraşcu. În ceea ce priveşte categoriile de advertiseri, cea care a plusat la capitolul investiţii în publicitatea online este a bunurilor de larg consum. Potrivit managerului iLeo, numărul de campanii pe această categorie s-a dublat. "Procter&Gamble a investit puternic în piaţa de online. Şi berea a continuat să comunice bine în mediul online şi a avut, anul acesta, aproximativ 20 de campanii”, declară acesta. Printre domeniile care nu au mai direcţionat deloc sau aproape deloc bugete pentru publicitatea online, Pătraşcu enumeră financiarul, imobiliarele şi auto. "De exemplu, în imobiliar nu am avut, anul acesta, nicio campanie. În 2008 au fost patru”, punctează acesta.

Agenţia din grupul de publicitate Leo Burnett&Target are în proporţie de 70% clienţi de grup, restul fiind proprii, în timp ce raportul dintre activitatea de media şi cea de creaţie este de 60%-40%. În 2008, agenţia de publicitate interactivă iLeo a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ un milion de euro. Printre clienţii iLeo şi iLeo Buzz (divizia de media) se numără: Procter&Gamble, InBev România, Philip Morris, Aviva, Danone, Puma Fragrances, Autoitalia sau KLM.

Scădere la nouă luni

Despre businessul din acest an, Mugur Pătraşcu spune că, în ceea ce priveşte cifra de afaceri la nouă luni, agenţia pe care o conduce a înregistrat o scădere de 20%. Cel mai important client a fost, până acum, operatorul de telefonie mobilă Zapp, pentru care iLeo a derulat, la începutul anului, o campanie cu rezultate foarte bune în ceea ce priveşte indicatorii de notorietate.

"Am avut şi o provocare, aceea de a păstra echipa”, precizează managerul. Pe lângă aceasta, agenţia a făcut şi o serie de mişcări, prin care şi-a ajustat strategia la contextul economic actual. "Nu iau business cu orice preţ”, spune Pătraşcu şi adaugă că este mult mai atent la cheltuieli şi la eficienţă, prin eliminarea timpilor morţi. Defineşte obiectivul pentru următoarea perioadă astfel: "supravieţuirea pe termen foarte scur în zona dezvoltării şi creştere pe partea de strategie şi idee”. Totodată, acesta vede în media online segmentul cu cel mai mare potenţial. "Când vor înţelege asta, advertiserii vor folosi mult mai bine banii”, spune acesta.

În ceea ce priveşte valoarea pieţei de publicitate online, Pătraşcu este optimist şi previzionează o scădere de aproximativ 10% sau chiar un nivel similar celui înregistrat anul trecut. Valoarea pieţei de publicitate online din România s-a ridicat, în 2008, la circa 19 milioane de euro, potrivit studiului realizat de Interactive Advertising Bureau România şi PricewaterhouseCoopers.

Alături de iLeo, pe piaţa agenţiilor interactive din România mai activează Kubis, Green Pixel, MRM Worldwide şi altele.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed