Pensia pe care o va primi un român cu grupa a doua de muncă, după recalculare

0

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a prezentat o simulare a creșterii pensiei pentru un bărbat care a lucrat în condiții grele de muncă, în urma recalculării efectuate în septembrie.

Pentru a exemplifica acest calcul, Baciu a ales un român încadrat în grupa a doua de muncă, adică un lucrător care a desfășurat activități dificile în construcții.

În prezent, acest pensionar primește o pensie lunară de 2.192 de lei. După recalculare, va beneficia de punctele de stabilitate și va primi un supliment de 1.432 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 65,33%.

Baciu a subliniat importanța acestui exemplu, evidențiind munca grea desfășurată de acest bărbat în cadrul grupei a doua de muncă. Explicația sa a inclus detalii privind numărul de puncte contributive obținute în funcție de salariile și veniturile realizate de-a lungul carierei, precum și perioadele suplimentare de stagiu de cotizare acordate pentru stagiul militar și perioadele de șomaj.

Punctele de stabilitate sunt adunate la anii contributivi, iar beneficiile se acordă pentru fiecare an, inclusiv pentru fracțiuni de ani, în funcție de durata și dificultatea muncii desfășurate. Aceste puncte de stabilitate se adaugă la punctele contributive, rezultând o creștere semnificativă a pensiei, în acest caz, cu 65,33%.

Baciu a explicat că acest proces de recalculare se aplică numai anilor efectiv lucrați și contribuiți și nu la întreaga durată a carierei. Astfel, numărul total de puncte este înmulțit cu VPR (Valoarea Punctului de Referință), determinând creșterea pensiei.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.