Pensionarii care primesc 1.000 de lei după recalculare. Se adaugă sumele care au valoare unică pentru toți


Doina Pârcălabu, fostul director al Casei Naționale de Pensii Publice, a dezvăluit beneficiarii români care urmează să primească un supliment de 1.000 de lei la pensie.

Începând cu 1 septembrie 2024, va intra în vigoare o nouă lege a pensiilor. Până atunci, autoritățile recalculează veniturile tuturor pensionarilor din România, prevăzând o majorare a pensiei cuprinsă între 1% și 100%.

Criteriile pentru recalcularea pensiilor sunt substanțial modificate. Guvernanții susțin că acest proces va elimina toate discrepanțele din sistem.

Cei mai avantajați vor fi românii cu o experiență lungă de cotizare, care vor beneficia de puncte de stabilitate, ce vor contribui semnificativ la creșterea valorii pensiilor.

”Suntem pe drumul cel bun, știm exact ce trebuie să facem pentru ca pensionarii să-și primească drepturile cuvenite după o viață de muncă la 1 septembrie.

(…) Avem o certitudine clară, deja prevăzută de lege, și anume că nicio pensie nu va fi redusă în urma recalculării, majoritatea vor primi creșteri, unele fiind chiar substanțiale, în special pensiile mici cu o experiență mare de cotizare”, a transmis președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, pe Facebook.

Doina Pârcălabu a confirmat aceste informații, precizând care sunt categoriile de pensii care vor fi dublate.

„Există posibilitatea unei majorări de 90%-100% pentru persoanele cu pensii foarte mici și o experiență mare de muncă, deoarece se adaugă puncte de stabilitate care au o valoare uniformă pentru toți. Nu se mai ia în considerare salariul sau locul de muncă al persoanei.

Un salt de la 2000 la 3000 ar însemna o creștere de 50%, iar în termeni absoluti ar însemna o creștere de 1000 de lei”, a explicat Doina Pârcălabu la Realitatea Plus.

Există și români care vor primi doar 1% în plus la pensie Regretabil, există și categorii de români care vor primi doar 1% în plus la pensie, în funcție de criteriile stabilite conform noii legi a pensiilor.

„Vor fi români care vor înregistra poate doar o creștere de 1%, iar alții vor avea poate o creștere de 80%. Totul depinde de cele trei elemente esențiale pentru calculul numărului de puncte: contribuțiile, punctele necontributive și punctele de stabilitate.

Fiecare român va avea un scor care va fi multiplicat cu valoarea punctului de referință, de 81 de lei, pentru recalcularea pensiei. Este important să subliniem cele două aspecte, contributivitatea și stabilitatea. Astfel, la o contribuție și o perioadă de muncă egale, pensiile vor fi egale, deoarece prin noua lege a pensiilor, încercăm să corectăm trei tipuri de inechități: între pensionari care au muncit în mod similar, dar s-au pensionat în ani diferiți, între sexele feminine și masculine și, nu în ultimul rând, între pensionarii care au primit indemnizația socială minimă”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed