AcasăExternePentagonul suspectează China de spionaj prin intermediul uriașelor macarale portuare! Reacția Beijingului:...

Pentagonul suspectează China de spionaj prin intermediul uriașelor macarale portuare! Reacția Beijingului: „Paranoia”

Departamentul american al Apărării este îngrijorat de faptul că macaralele gigantice de producție chineză amplasate în porturile americane din întreaga țară ar putea fi folosite de Beijing ca instrument de supraveghere și spionaj, scrie The Wall Street Journal, citat de meduza.io.

Surse ale publicației din cadrul Pentagonului și al agențiilor de securitate națională au comparat macaralele portuare ale producătorului chinez ZPMC cu un cal troian. Interlocutorii WSJ spun că aceste macarale sunt echipate cu senzori sofisticați care pot înregistra și urmări originea și destinația containerelor care pleacă sau intră în Statele Unite. Iar unele porturi sunt folosite de Pentagon pentru a trimite încărcături militare în întreaga lume.

Ambasada Chinei la Washington a declarat pentru ziar că îngrijorările SUA cu privire la macaralele spion sunt „determinate de paranoia”. Diplomații chinezi consideră că teoriile privind amenințarea chineză nu fac decât să împiedice comerțul și cooperarea economică între țări și să dăuneze Statelor Unite însele.

La începutul anului 2023, relațiile dintre Statele Unite și China au escaladat din nou după ce Washingtonul a suspectat Beijingul de activități de spionaj. La 4 februarie, un balon chinezesc a fost doborât în largul coastei Carolinei de Sud, după ce anterior zburase în spațiul aerian al SUA timp de mai multe zile. Casa Albă a declarat că balonul era dotat cu echipamente electronice de informații. China a susținut că balonul a fost folosit în scopuri meteorologice și că a ajuns accidental pe teritoriul SUA, după ce și-a pierdut cursul.

În perioada 10-12 februarie, armata americană a doborât obiecte zburătoare neidentificate găsite în largul coastelor Alaskăi, deasupra teritoriului Yukon din Canada și deasupra lacului Huron din Michigan. Pentagonul a explicat că, după descoperirea baloanelor spion chinezești, a reconfigurat sistemul radar, făcându-l mai sensibil. Ulterior, Casa Albă a declarat că obiectele doborâte nu reprezentau un pericol și nu erau asociate cu programul de informații al Chinei.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.