Piaţa de bunuri internaţională

Retragerea preturilor a fost determinata in principal de intarirea accentuata a dolarului, moneda in care sunt denominate marfurile tranzactionate la New York. Pierdere si mai mare pentru argint, al carui pret a scazut cu 12 procente in saptamana trecuta. Vineri, argintul s-a ieftinit cu 5,7% si a inchis ziua la 15 dolari si 33 de centi pe uncie, cel mai slab nivel de la sfarsitul lunii ianuarie. Inca o explicatie invocata de catre analisti tine de lichidarea masiva a pozitiilor long, proces care a inceput acum doua saptamani pe intreaga piata de bunuri si se desfasoara netulburata de datele fundamentale sau de evenimentele consemnate intre timp.

 Aurul pare a testa in curand urmatorul nivel suport, plasat la 845-850 de dolari pe uncie, ceea ce il incurajeaza pe Mark O’Byrne, de la Gold and Silver Investments, sa se astepte la o noua revenire accelerata pe plus in toamna. Aprecierea dolarului nu are fundamente, astfel incat efectele intaririi vor disparea odata cu aparitia unor noi cifre descurajatoare privind economia americana.

Pierdere vineri si pentru contractele futures pe cupru si platina, in vreme ce paladiumul a pierdut 5% din pret, pentru a inchide ziua si saptamana la 330 de dolari si 75 de centi pe uncie.  Saptamana trecuta, petrolul s-a ieftinit cu 8%, pentru a ajunge la cel mai scazut nivel din ultimele trei luni! 

Ziua de vineri a fost determinanta, cu un declin de aproape 5 dolari pe uncie, pana la 115 dolari si 10 centi pe uncie. Neal Ryan, de la Ryan Oil & Gas Partners, a gasit explicatia pe care o considera cea mai simpla: speculatorii au parasit piata.

Banii se mută pe dolar in aceste saptamani, lucru evident in nivelurile ridicate atinse de moneda americana. Prognozele privind petrolul evaluat la 200 de dolari pe baril lasa locul explicatiilor privind plasarea pretului in apropiere de 100 de dolari pe baril. Bernard Picchi, senior managing director la Wall Street Access, crede ca pretul ar mai fi putu urca, dar nivelul suportabil pentru consumatori este plasat undeva la 70-90 e dolari pe baril. Nu uitam totusi ca suntem acum la un pret cu 50% mai mare decat in urma cu un an, ceea ce relativizeaza mult discutia despre ieftinirile de pe piata petrolului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed