AcasăEconomiePieţele imobiliare din Europa se "încălzesc". Bucureştiul "fierbe"

Pieţele imobiliare din Europa se “încălzesc”. Bucureştiul “fierbe”

Indexul, care măsoară gradul de atractivitate pe care îl prezintă pieţele comerciale în lume, se află în prezent la valoarea 41 pentru Europa, prezentând o creştere de la 32 în T1 2011. Toate sectoarele prezintă o creştere, sectorul de birouri a avansat la 28 în T 2 2011 de la 17 în T1 2011, iar sectoarele retail şi industrial au ajuns la valoarea 52, de la 40 respectiv 48 în T1 2011.

 

Numărul pieţelor “fierbinţi” din Europa, a crescut de la 10 în T1 la 11 în T2 2011 iar 18 pieţe au fost evaluate ca trecând din categoria “reci” la “calde”. Numărul pieţelor “reci” a scăzut de la 46 în T1 la 28 în T2 2011. Majoritatea pieţelor “fierbinti” sunt în sectoarele office şi retail, din Europa Centrală şi de Est, precum Moscova – office şi retail, Bucureşti şi Praga – retail. Se preconizează că aceste pieţe vor prezenta o creştere substanţială de capital pe termen mediu, generată de comprimarea puternică a yield-urilor şi de creşterea semnificativă a chiriilor, ce compensează riscul mai mare perceput pe aceste pieţe.

 

“În linie cu tendinţa înregistrată în întreaga Europă, atractivitatea proprietăţilor imobiliare creşte şi în România, pe fondul unei perspective economice incerte. În ultimul trimestru, retailul a rămas sectorul cel mai atractiv pentru investitori, mai ales din cauza valorilor de capital relativ reduse ale proprietăţilor comerciale, coroborate cu chiriile stabile. De asemenea, sectorul industrial şi-a crescut atractivitatea datorită yield-urilor ridicate şi a potenţialului de uşoară creştere a nivelului chiriilor. Sectorul de birouri, prezintă o creştere modestă a atractivităţii faţă de primul trimestru al anului 2011, în special din cauza lipsei de spaţii disponibile şi a uşoarei creşteri a cererii de ocupare.

Pe măsură ce creşte Fair Value Index şi, astfel, atractivitatea proprietăţilor imobiliare, acest lucru ar trebui să se reflecte teoretic într-o creştere în viitor a volumului tranzacţiilor. Cu toate acestea, incertitudinea actuală a evoluţiei pieţei face ca orice astfel de prognoză să fie prematură,” a comentat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

 

Majoritatea pieţelor clasate superior au fost în Franţa, Germania şi Marea Britanie. Unele pieţe din Germania, inclusiv pieţele de birouri din Frankfurt şi Berlin şi piaţa de retail din Munchen, au avansat de la pieţe ”reci” la pieţe “calde” chiar dacă au devenit mai scumpe în T2, pe măsură ce randamentele s-au comprimat. Scumpirea proprietăţilor nu a fost suficientă pentru a contracara impactul favorabil pe care l-a avut asupra investiţiilor imobiliare comprimarea yield-urilor pentru obligaţiuni guvernamentale.

 

Ultimele Articole