x


 • EUR
  4.6890
  USD
  4.1126
 • 0° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  0 km/h
  Umiditate

  0%
  Presiune

  0 hPa
string(8) "economie"

Plafonarea preţului la producţia de gaze, invitaţie subtilă să consumăm de la Gazprom

România şi-a propus să exercite preşedinţia Consiliului UE sub semnul coeziunii dar riscă să toarnă gaz peste discordie.

Author: Mihai Voican | Sursa: Adevarul | Publicat: 28.12.2018, 9:46 | Actualizat: 28.12.2018, 9:47

Una dintre marile teme pe care autorităţile noastre vor trebui să le gestioneze în primele şase luni ale anului viitor este identificarea unui consens între statele din Estul Europei care se opun construcţiei Nord Stream 2 şi cele din Occident, care consideră acest proiect unul eminamente economic, lipsit de valenţe politice.

 

În luna decembrie, România a preluat simbolic de la Austria preşedinţia prin rotaţie a UE. Printre capitolele nefinalizate de austrieci în a doua jumătate a lui 2018 se numără şi obţinerea unui vot de consens pe amendamentelor aduse de Comisia Europeană la Directiva Gazului. În urmă cu un an, Bruxelles propunea mai multe modificări la Directiva 2009/73/EC pentru a se asigura că principiile care guvernează piaţa europeană şi care privesc transparenţa, eliminarea oricăror bariere tehnice şi comerciale în calea accesului la reţelele de transport precum şi modul în care se stabilesc tarifele se vor aplica şi gazoductelor de „import” din ţările non-UE.

 

Toate aceste propuneri ar fi trebuit sprijinite de Consiliul UE iar etapa legislativă poate avansa numai dacă toate statele membre adoptă o poziţie comună pentru a o putea dezbate cu Parlamentul European. Şansele ca acest consens să fie atins în primele şase luni ale anului viitor nu sunt grozave, întrucât Polonia şi statele baltice, în principal, se opun cu vehemenţă acestui proiect.