Planul Rusiei pentru destabilizarea Europei: agenții de influență seamănă neîncredere în liderii europeni

0

Aparatul de influenţă informaţională al Rusiei rămâne în stare de funcţionare pentru exploatarea viitoarelor divergenţe între opiniile publice din Europa, privind sprijinul pentru Ucraina, arată un studiu al firmei americane de securitate informatică Recorded Future, preluat joi de AFP.

Cu cât războiul din Ucraina va dura mai mult, cu atât este mai probabil ca una din consecinţe să fie erodarea susţinerii pentru coaliţia occidentală, deoarece lumea se va sătura de război şi oamenii nu suportă bucuroşi efectele economice pe termen lung, arată compania specializată în analiza informaţiilor despre ameninţări, informează Agerpres.

Conform studiului, este aproape sigur că operaţiunile informaţionale ruse vor încerca şi mai mult să exploateze această ocazie pentru a orienta opinia publică internaţională în favoarea Moscovei.

Numeroşi observatori apreciază că timpul este de partea Rusiei, printre altele fiindcă supune uzurii asistenţa occidentală pentru Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat de altfel recent asupra urgenţei încheierii războiului înainte de sosirea iernii, remarcă AFP.

Recorded Furure afirmă că Rusia desfăşoară în prezent mai multe operaţiuni de influenţare a opiniei publice internaţionale, din diferite unghiuri, ţintind în special anumite ţări, cum ar fi Franţa, Germania, Polonia şi Turcia.

La operaţiuni participă presa de stat rusă, cum ar fi RT, site-uri de internet suspectate că sunt controlate din umbră de serviciile secrete – de exemplu Southfront – sau relee de dezinformare şi propagandă deja cunoscute, ca Telegram sau “ferma de trolli” Cyber Front Z.

Firma americană pleacă de la mai multe exemple pentru a defini cinci teorii mari care incită la divergenţe: accentuarea nemulţumirilor faţă de conducători, denigrarea refugiaţilor ucraineni, exploatarea preocupărilor economice privind energia şi alimentele, prezentarea Ucrainei ca o pepinieră pentru nazism şi decredibilizarea presei occidentale.

Rusia a fost acuzată de mai multe ori în trecut, de către guverne şi observatori, că exploatează reţelele sociale pentru a perturba sau parazita societăţile occidentale, aşa cum a făcut cu ocazia alegerilor din 2016 din Statele Unite.

Record Future apreciază că, având în vedere un război de durată în Ucraina şi o organizare corespunzătoare a Rusiei, va fi necesară o reacţie globală a tuturor actorilor pentru informare şi pentru identificarea eficientă, izolarea şi contracararea tentativelor directe şi indirecte ale Moscovei.