Ponta: Nu privatizăm majoritar Complexul Energetic Oltenia

0
Ponta: Nu privatizăm majoritar Complexul Energetic Oltenia

“Am discutat ieri (luni, n.r.), şi aşa va fi şi în scrisoarea de intenţie, la Complexul Energetic Oltenia doar 15% vom scoate pe bursă. Nu se pune problema privatizării majoritare din trei motive: în acest moment complexul a trecut din nou pe profit, după pierderile epocii Videanu, care vor avea urmări la un moment dat la DNA. În al doilea rând, are managenent privat, în baza Ordonanţei 109; şi, în al treilea rând, în urmă cu o săptămnă a semnat un parteneriat o investiţie de un miliard de dolari la Rovinari”, a spus Ponta.

 

Premierul a spus că cele 15% dintre acţiuni, care se listează pe bursă prin majorare de capital, vor permite atragerea de noi investiţii în dezvoltare şi în condiţiile de mediu.

 

“Aşa încât, dacă ai profit, dacă ai management performant şi dacă ai investiţii semnificative, de ce trebuie să vinzi o societate?”, a întrebat, Ponta, retoric.

 

El a spus că cele menţionate referitor la Complexul Energetic Oltenia au fost discutate şi agreate luni cu FMI.

 

FMI a negociat cu autoriăţile angajamente pentru a continua programul stand-by ce presupun într-un termen scurt măsuri de reforme şi privatizări care, aplicate, ar face din Guvernul Ponta cel mai liberal executiv din România, în pofida unui buget, agreat cu Fondul, cu un puternic accent de stânga.

 

Potrivit scrisorii convenite în aceste zile, Guvernul s-a angajat să vândă în acest an pachetele majoritare de acţiuni la cel puţin şase mari companii Oltchim (privatizare sau lichidare; administratorul judiciar va prezenta la jumătatea lunii aprilie un raport privind situaţia companiei), Complexul energetic Oltenia (finalizare octombrie 2013), CFR Marfă (mijlocul lunii mai – precondiţie), Electrica (noiembrie 2013), Complexul energetic Hunedoara (mai – iunie, după fuziunea cu minele viabile din CNH), Poşta Română (mijlocul anului 2013) şi, posibil, Romgaz (după listarea din octombrie, final de an).