Povestea de succes a „Petromului unguresc”

Mol este cea mai mare companie din industria petrolieră a Ungariei, fiind totodată cea mai mare companie după cifra de afaceri. Grupul Mol cuprinde câteva companii chimice din Ungaria, compania petrolieră Slovnaft din Slovacia, compania petrolieră INA din Croația, compania austriacă de distribuție Roth și mai deține un lanț de benzinării în statele din Europa Centrală și de Est. Mai mult, grupul Mol este prezent și în Orientul mijlociu. În toate statele în care este prezentă, compania are interese în explorare, producție, rafinărie, marketing și petrochimie.

 

În total, grupul Mol are operaţiuni în peste 40 de ţări şi peste 29.000 de angajaţi în întreaga lume. Compania are o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud – Est. În România, Mol deține 189 de benzinării, după ce a achiziționat, în luna mai, 42 de noi benzinării Eni.

 

Denumirea Companiei Maghiare de Petrol și Gaze Mol derivă din „Magyar Olaj”, în traducere însemnând „petrolul maghiar”. Grupul Mol este listat la Bursa de la Budapesta. La finele anului trecut, compania avea o valoare de piață de peste 7 miliarde de dolari.

 

Spre deosebire de statul român care a vândut pachetul majoritar de acțiuni ale Petrom către austriecii de la OMV, în cazul companiei ungare Mol, statul maghiar deține cel mai mare pachet de acțiuni, 24,7%, conform celor mai recente date publicate pe site-ul companiei. CEZ deține 7,4% din acțiuni, în timp ce compania OmanOil are alte 7% din titluri. Printre acționarii semnificativi ai Mol se mai numără OTP Bank, ING Bank, Magnolia Finance Limited, Crescent Petroleum, Dana Gas, UniCredit Bank și Credit Agricole. Investitorii străini minoritari, în principal instituționali, controlează 25,1% din companie.

 

Guvernul de la Budapesta a dus o luptă crâncenă pentru a redobândi controlul asupra pachetului de acțiuni care ajunsese sub controlul rușilor de la Surgutneftgas, despre care se spune că este controlată de Kremlin. Aceștia au cumpărat, în martie 2009, 21% din Mol de la OMV, pentru 1,4 miliarde euro, devenind cel mai mare acționar al companiei. Pentru că rușii au refuzat să-și prezinte structura acționariatului, ungurii de la Mol le-au interzis accesul la adunările generale ale acționarilor și au luptat pentru recuperarea pachetului de acțiuni. Au reușit să-l răscumpere abia în mai 2011, plătind pentru acesta un preț de 1,88 miliarde de euro.

 

Astfel, guvernul de la Budapesta nu a cedat presiunilor financiare și politice și a luptat până la capăt pentru redobândirea controlului asupra companiei naționale de petrol și gaze. La acel moment, s-a considerat că ieșirea Surgut din Mol a fost un succes pentru întreaga Europă.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed