Povestea românului genial care NU a fost răsplătit cu Premiul Nobel!

Victor Babeș s-a născut în anul 1854 la Viena, acolo unde tatăl său, juristul și omul politic bănățean Vincențiu Babeș lucra la Înalta Curte de Casație din capitala Imperiului Austriac.

 

Victor Babeș a studiat Medicina, mai întâi la Budapesta, acolo unde tatăl său fusese numit președintele curții de justiție numită Tabula Regia. Apoi, Victor Babeș și-a luat doctoratul la Viena.

 

A devenit rapid pasionat de microbiologie și a decis să își aprofundeze cunoștințele în laboratoarele celor mai cunoscuți specialiști din lume în acest domeniu. La Paris, Victor Babeș a lucrat cu savanți precum Louis Pasteur, iar la Berlin cu biologi precum Robert Koch.

 

În urma cercetărilor sale, Victor Babeș a pus în evidență peste 40 de microorganisme patogene. De asemenea, el s-a implicat în tratarea și prevenirea unor boli precum tuberculoza, lepra, turbarea sau difteria. Totodată savantul român a dezvoltat o serie importantă de vaccinuri care sunt folosite în prezent în toată lumea.

 

Victor Babeș a fost unul dintre candidații la Premiul Nobel pentru tratatul său de bacteorologie, primul de acest fel din lume. În perioada în care a trăit în Franța, Victor Babeș a dezvoltat o serie de convingeri politice de stânga, însă nu a fost niciodată comunist, ci liberal.

 

El s-a stabilit la București la rugămintea prietenului său, prim-ministrul liberal Dimitrie Sturza. În 1893, Victor Babeș a devenit membru al Academiei Române. Ulterior, a fost ales membru corespondent al Academiei Medicale din Franța, iar statul francez i-a oferit cea mai înaltă decorație a sa, Legiunea de Onoare.

 

Victor Babeș a decedat în 1926, iar memoria sa este onorată de instituții precum Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed