„Avem nevoie de o noua ordine mondiala”

Crearea acestei noi ordini mondiale va fi un proces complicat și de durată, a mai precizat Kissinger.

 

„Nu există reguli universal acceptate”, a declarat fostul oficial american într-un interviu acordat revistei germane „Der Spiegel”. „Există perspectiva chineză, perspectiva islamică, perspectiva vestică și, într-o anumită măsură, perspectiva rusă. Și, într-adevăr, acestea nu sunt întotdeauna compatibile”, a spus Kissinger.

 

Referitor la alipirea Crimeii la Rusia, fostul secretar de stat al SUA a menționat că acesta este un caz special, în condițiile în care Ucraina și Rusia au reprezentat o singură țară o lungă perioadă de timp. În opinia sa, Occidentul trebuie să-și recunoască greșelile.

 

„Europa și America nu au înțeles impactul acestor evenimente, începând cu negocierile legate de relațiile economice dintre Ucraina și Uniunea Europeană și până la protestele de la Kiev”, a declarat Henry Kissinger. Acesta a mai precizat că „toate aceste lucruri, precum și impactul lor, ar fi trebuit să fie obiectul unui dialog cu Rusia”.

 

Kissinger este convins că Ucraina a avut întotdeauna o semnificație specială pentru Rusia. Neputința de a înțelege acest lucru a fost fatală, iar autoritățile ucrainene pot uita de peninsula Crimeea. „Nimeni în Occident nu a venit cu un program concret pentru a restabili situația din Crimeea”, a spus fostul oficial american. „Nimeni nu este dispus să lupte dincolo de estul Ucrainei”, a mai precizat el.

 

În opinia sa, introducerea de sancțiuni împotriva Rusiei a fost o greșeală. „Trebuie să ne amintim că Rusia reprezintă o componentă importantă a sistemului internațional și, prin urmare, utilă în rezolvarea diferitor alte crize, cum ar fi, de exemplu, acordul privind proliferarea nucleară cu Iranul sau Siria”, a spus Kissinger. Potrivit lui, „acest lucru trebuie să aibă prioritate în fața escaladării tactice într-un caz concret”.

 

Fostul secretar de stat a adăugat că Ucraina nu ar trebui să spere să devină membră a NATO în viitorul apropiat, deoarece alianța nu va vota în unanimitate pentru aderarea sa.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed