Premierul Greciei anunță o zi istorică: țara a revenit de pe fundul prăpastiei și a încheiat episodul falimentului

Grecia are motiv de bucurie. Ţara iese, după o perioadă de 12 ani, de sub supravegherea consolidată a Comisiei Europene. Într-un mesaj de celebrare a acestei ocazii, Mitsotakis s-a referit la greutăţile pe care le-a îndurat poporul grec.

Grecia iese din cadrul de supraveghere consolidată al UE, „o perioadă dureroasă” de 12 ani de memorandumuri de împrumut, şi va merge înainte cu consecvenţă şi prudenţă fiscală, a declarat sâmbătă premierul grec Kyriakos Mitsotakis, citat de către Greek City Times, informează Mediafax. 

Oficialul spune că Grecia de astăzi este o Grecie diferită, cu o creştere ridicată, o scădere mare a şomajului, taxe mai mici, contribuţii la asigurările sociale şi impozite pe proprietate şi sprijin pentru cei vulnerabili, precum şi o ţară mai aproape de a-şi atinge obiectivul de a obţine statutul de ţară cu grad de investiţie.

„Ieşirea din cadrul de supraveghere consolidată înseamnă o mai mare marjă de manevră naţională în ceea ce priveşte alegerile noastre economice”, a precizat el. „Dar nu înseamnă o întoarcere la greşelile care au dus la aventura dureroasă a memorandumurilor. De altfel, ceea ce am menţionat mai devreme se datorează exact unei politici prudente, care utilizează spaţiul fiscal fără să submineze viitorul. Cu măsuri prudente, care cresc bogăţia colectivă în beneficiul întregii societăţi”, declară premierul.

În declaraţia susţinută sâmbătă, premierul a spus următoarele: „20 august 2022 este o zi istorică pentru Grecia şi pentru toţi grecii: ţara noastră iese din cadrul de supraveghere consolidată al UE – în cel mai oficial mod. Prin urmare, un ciclu de 12 ani care a adus durere cetăţenilor se închide acum. A adus stagnare în economie şi divizarea societăţii. Acum apare un orizont nou şi curat, unul al dezvoltării, al unităţii şi al prosperităţii pentru toţi. Evoluţia de astăzi semnalează sfârşitul memorandumurilor şi a ceea ce a fost impus în numele acestora: taxe insuportabile şi reduceri de salarii şi pensii, controale bancare şi ipotecarea activelor publice, retrogradarea apărării naţionale, a educaţiei şi sănătăţii publice, precum şi marginalizarea poziţiei Greciei în Europa şi în lume. Toate acestea, din fericire, aparţin acum trecutului. (…) Numai cine nu uită găseşte puterea de a merge mai departe. De aceea, trebuie să învăţăm din această experienţă recentă (…)

Grecia de astăzi este o Grecie diferită. Ea înregistrează o creştere ridicată şi o scădere mare a şomajului, care a scăzut deja cu 3 puncte procentuale faţă de anul trecut şi cu 5 puncte procentuale faţă de 2019. În timp ce, în acelaşi timp, multe taxe care au fost impuse populaţiei în acei ani dificili au fost eliminate sau reduse. Toată lumea plăteşte acum mai puţin la contribuţiile de asigurări sociale. Şi aproape toată lumea plăteşte un impozit pe proprietate (ENFIA) mai mic, în timp ce salariul minim a fost majorat cu 63 de euro, iar cei mai vulnerabili sunt sprijiniţi în mod ţintit. Voi repeta faptul că redresarea nu a fost nici evidentă, nici uşoară, având în vedere că a fost realizată în mijlocul unor provocări consecutive: de la incursiunile migratorii în Evros şi agresivitatea permanentă a vecinilor noştri la pandemia globală şi la explozia preţurilor la energie şi inflaţie din cauza războiului din Ucraina. Fronturi persistente, pentru care statul a alocat deja 50 de miliarde de euro. Şi totuşi, într-o lume incertă, ţara noastră merge înainte cu consecvenţă şi cu certitudinea rezultatului (…)”, a declarat premierul grec, printre altele.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri